Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturminister Parisa Liljestrand (M) om det nya tillägget i Filmutredningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill stoppa illegal ip-tv

Uppdaterad
Publicerad

Filmutredningen får förlängd tid – utredaren ska nu även komma med förslag på om illegal så kallad ip-tv ska kunna förbjudas.

– Pengarna går rätt ner i fickorna på kriminella, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Filmutredningen skulle ha presenterats den 28 februari, men nu förlängs den och utredaren Eva Bergquist får även ett nytt tilläggsuppdrag om att se över hur illegal ip-tv ska kunna motverkas och hur användandet eventuellt ska förbjudas.

– Utredaren Eva Bergquist ska analysera behovet av och förutsättningarna för ett förbud för privatpersoner att ta emot illegal ip-tv och hur ett sånt förbud i så fall ska se ut, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Vanligt bland sportkonsumenter

I augusti kom en rapport från Mediavision som visar att omkring 1,3 miljoner hushåll i Norden betalar för att få tillgång till tv-kanaler och streamingtjänster via illegal ip-tv. Det var en ökning med 16 procent jämfört med 2023.

Användandet av illegal ip-tv har inte minst växt bland sportkonsumenter, där streamingabonnemangen fått kritik för att vara dyra.

– Det är frestande för många att betala för abonnemang som har ett pris långt under marknadspriset i stället för att betala fullt pris. Det många inte tänker på är hur det skadar idrottsrörelsen då det leder till inkomstbortfall för förbund och föreningar, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrottsfrågor i ett pressmeddelande.

Färdigt i höst

Utredaren Eva Bergquist ska nu titta på hur tillhandahållandet av illegal ip-tv sker rent tekniskt, men också vad det får för konsekvenser för aktörer och rättighetshavare inom film och tv-branschen.

Utredningen ska vara färdig senast 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.