Regeringens budgetförslag får kulturkritik: Scenkonstpensionen är ”tillbaka på ruta ett”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Sveriges regering presenterat sitt nya budgetförslag. Inom kulturbranschen klagar scenkonstnärerna högst.

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth presenterade budgetpropositionen för kulturområdet imorse, visade det sig att regeringen vill öka budgeten lite grann, med 1,6 procent.

Som vanligt har budgetförslaget mötts med kritik. Den största snackisen handlar om att regeringen inte presenterar någon ny lösning för scenkonstnärernas pensionssystem.

Svenska scenkonstpensionen

– Regeringens passivitet (...) speglar kulturpolitikens förfall, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson i ett uttalande.

”En väldig uppförsbacke”

Det nuvarande pensionssystemet innebär bland annat att frilansande dansare ofta inte får samma pensionsförmåner som fast anställda. Detta trots att institutionerna betalar in stora belopp för deras räkning, till statens pensionsverk.

– Så länge inte frågan om scenkonstpensionerna är löst, har ju svensk scenkonst en väldig uppförsbacke att hantera, säger kulturutskottets ordförande Berit Högman (S) till Kulturnytt i Sveriges Radio P1.

”På ruta ett”

Redan för 18 år sedan påpekade branschen vilka problem som finns, för den dåvarande regeringen, men än finns ingen lösning som alla är nöjda med. Arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst konstaterar i ett uttalande att: ”Efter 18 år utvecklingen alltså tillbaka på ruta ett”.

Även hos Symf – Sveriges Yrkesmusikerförbund – är besvikelsen stor. Särskilt vad gäller pensionsfrågan.

– Det är tragiskt att se hur kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth år efter år misslyckas med att lösa den kanske enskilt vikigaste frågan för scenkonstens parter, säger Syms ordförande Bo Olsson i ett uttalande.

Besvikna konstnärer

Svenska bildkonstnärernas riksorganisation KRO är inte heller nöjda med kulturproppen. I ett pressmeddelande uttrycker ordföranden Karin Willén sin besvikelse. Hon menar till exempel att den skattereduktion som privatpersoner får när de ger gåvor till ideella välgörenhets- och vetenskapsorganisationer, borde gälla även för dem som vill skänka något till konstfrämjande grupper.

Regeringens föreslagna summa för kulturområdet 2012 är cirka 6,7 miljarder kronor.

Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska scenkonstpensionen

Mer i ämnet