• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Handlingsplanen för att stoppa hot mot journalister är här

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades regeringens nya handlingsplan för att stärka arbetet mot hat och hot mot journalister, konstnärer och förtroendevalda.

– Vi kommer behöva göra massor under de närmaste åren. Nu har vi lagt en botten, de första stegen för ett systematiskt arbete för att motverka hot och hat och främja ett brett offentligt demokratiskt samtal, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna

”Regeringen menar att alla har ansvar för att respektera sina meningsmotståndare. Vårt offentliga samtal är allas samtal. Därför kraftsamlar vi till det fria ordets försvar.” Det skriver regeringen inledningsvis i den nya handlingsplanen vars ambition i huvudsak beskrivs som att stärka det förebyggande arbetet genom att öka kunskap och åtgärder riktade mot att minska hat och hot mot journalister, konstnärer och förtroendevalda.

Som en del i handlingsplanen framgår att brottsoffermyndigheten nu ges i uppdrag av regeringen att ta fram informationsmaterial om stöd till ”deltagare i det offentliga samtalet” som utsätts för hat och hot.

– Brottsoffermyndigheten får nu i uppdrag att ta fram ett brett och generellt uppdrag som ska hjälpa människor som känner sig utsatta, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

”Arbeta fram generellt stöd”

Därtill beviljas också brottsofferjouren medel för att utveckla verksamhetens stöd till enskilda individer utsatta för hat och hot.

– Brottsofferjouren ska arbeta fram ett generellt stöd som till exempel riktar sig till den unga bloggerskan, den lokala röda korset-ordföranden eller en lokal företagare som ger uttryck för idéer och möter mycket hat och hot för sina åsikters skull. Stödet ska också ges till exempel Fojo, medieinstitutet som fortbildar journalister, säger Alice Bah Kuhnke.

Krav på återrapportering

Regeringen avser även att i Polismyndighetens regleringsbrev för 2018 ge myndigheten krav på att återrapportera de åtgärder för att minska hatet och hotet som gjorts.

– Många chefredaktörer har givit uttryck för att de vill ha kontakt med den lokala polisen. Det skrivs nu fram i handlingsplanen. Vi kommer att följa upp hur det går med polisens arbete med att särskilt beakta brott som hotar åsiktsfriheten och yttrandefriheten. Vi kommer ställa krav på polismyndigheten att de återrapportera hur det de uppfyller sitt uppdrag.

Kommer polisen få mer resurser för detta?

– Nej. Polisen har redan fått mer resurser.

Ny brottsrubricering

I handlingsplanen presenteras också den lagrådsremiss som nu regeringen föreslår för att stärka den personliga integriteten. Lagrådsremissen handlar om att införa en ny slags brottrubricering – olaga integritetsintrång – som gör det straffbart att göra intrång i andra personers privatliv genom spridning av känsliga bilder eller uppgifter.

Sammanlagt är det över 20 miljoner kronor som under 4 år kommer gå till handlingsplanens insatser, däribland Brottsoffermyndigheten samt Brottsofferjouren, det menar kulturministern. Däremot kommer inga direkta stöd till tidningar eller mediaredaktioner tillsättas.

”Bra att regeringen agerar”

Moderaternas kulturpolitiske talesperson, Olof Lavesson, tycker att det är det är bra att regeringen agerar mot det hat och hot som ofta riktas mot personer i offentligheten. Men vill nu se hur regeringen rent praktiskt kommer göra för att försöka lösa problematiken.

– Det är bra att regeringen agerar. Handlingsplaner kan nog fylla sin funktion, men det viktiga är vad de innehåller och hur det efterlevs. Vi vet sedan tidigare att regeringen gärna pratar om samhällsproblem, nu tror jag vi alla väntar på hur man faktiskt tänker lösa dem, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.