Regissören om Selma Lagerlöfs två kärlekar: ”Spelade ut dem mot varann”

Uppdaterad
Publicerad

Via fotografier, brev och autentiska citat skildras en av våra allra mest folkkära författares liv och verk i en ny dokumentärserie. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur och som fick en plats i Svenska Akademien. Privat slets hon mellan sina två stora kärlekar, Valborg Olander och Sophie Elkan.

– Hon spelar ut dem mot varann, förtalar dem i brev och försöker hålla dem isär, berättar Kristina Lindström, en av seriens två regissörer.

Idén att göra en dokumentärserie om Selma Lagerlöf har levt med regissörerna länge och föddes när regissören Ulrika Nulty läste om ”Jerusalem”, Selma Lagerlöfs roman från 1901, under en kurs i religionshistoria.

– Sen bara fortsatte idéerna att bubbla, vi kunde inte sluta prata, berättar hon om det inledande arbetet med regissörskollegan Kristina Lindström.

Dokumentären ”Selma Lagerlöf” visas på SVT Play  och i SVT1 den 27 och 28 december.

SVT direktsänder också en maratonläsning av ”Gösta Berlings saga” i SVT Play med start den 6 januari kl. 08:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.