Foto: Oscar Fries/SVT/Stefan Jerrevång/TT

Regnvatten läcker in i nybyggda konsthallen Liljevalchs

Uppdaterad
Publicerad

Det regnar in i Liljevalchs konsthall och vatten droppar ner i närheten av ömtåliga konstföremål. Någonting som är helt normalt enligt konsthallens chef Mårten Castenfors.

-  Att det uppstår problem och utmaningar i den här konstruktionen är ingen nyhet.

Utbyggnaden på Liljevalchs konsthall, eller Liljevalchs+ som den också kallas, har fått en hel del kritik de senaste åren. Förutom omfattande förseningar tilldelades byggnaden Kasper Kalkon-priset för årets fulaste nybygge 2020.

Denna månad invigdes den nya konsthallen, där man nu upptäckt att vatten läcker in i två utställningsytor. Men enligt Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, är detta någonting som ofta kan hända nya byggnader.

– Eftersom det här är ett nytt hus finns det alltid vissa intrimningsmöjligheter. Vattenläckorna är vi medvetna om och det är inga nyheter för oss. Det här är sådant som vi åtgärdar, säger Mårten Castenfors.

Upptäcktes av besökare

Det var häromdagen som en besökare upptäckte att byggnaden hade två vattenläckor. En läcka i en mindre sal vid fönstret och en annan i en skarv i övre salen som tog in vatten när byggnaden utsattes för hårt regn för första gången.

– Det är mycket i den här kåken som vi upptäcker nu när vi sätter igång den i drift. Jag brukar säga till min personal att om tre månader, då är kåken absolut färdig. Det är alltid så i stora projekt att det är saker som hänger kvar. De här vattenläckagen är sådant som uppstår som vi åtgärdar, säger Mårten Castenfors.

Skulle vara ett försvar för konsten

Byggnaden på 2400 kvadratmeter är skapad helt i betong och har planerats och byggts sedan 2013. Liljevalchs har tidigare uttalat sig om att byggnaden ska vara ett ”försvar för konsten” och ”stå emot det hårda klimatet”.

– Det är ett försvar för konsten. Just de här två marginella läckorna hotar inte konsten. Tvärtom, de kommer åtgärdas så att konsten kommer vara i absolut trygghet och i perfekt klimat, menar Mårten Castenfors.

Hur kommer det sig att ni fått vattenläckor?

– Det här är en extremt komplex och komplicerad konstruktion. Att det uppstår problem och utmaningar i den här konstruktionen är ingen nyhet. Det är förväntat. När man gör en sådan här extrem byggnad är det saker som måste åtgärdas innan allting rullar. Så det är inget konstigt, säger Mårten Castenfors.

Enligt Mårten Castenfors finns det ingen risk att konsten kommer få fuktskador. Han hoppas att man kan åtgärda problemen inom någon vecka, fram tills dess rullar verksamheten på som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.