– Ordföranden är väldigt duktig på att utmåla sig själv som att han faktiskt gör något för medlemmarna. Men vi är några stycken som inte köper det, som undrar vart våra pengar tar vägen, säger kompositören Jon Rekdal.
I måndags hade kompositörsföreningen Skap ett stormigt årsmöte. Flera medlemmar ifrågasatte ordförandens lön. Några påpekade att han har en lön som nästan motsvarar Sveriges statsministers.
En motion om att ordförandens lön skulle ses över avslogs.
Ordförande Alfons Karabuda säger att han inte vill kommentera sin lön men han säger att hans uppgifter är omfattande.
– Man har de uppgifter som en vd annars skulle ha haft. Jag jobbar heltid, sköter kansliet, har personalansvar, är talesperson och sätter den strategiska riktningen för föreningen, säger han.
Rekordlön
SVT har jämfört sex olika konstnärliga organisationer som jobbar med upphovsrättsfrågor. Flera av dem omsätter hundratals miljoner kronor. Bland dem Stim, Copyswede och Teaterförbundet. Den minsta organisationen utifrån antalet medlemmar och anställda är Skap med fem anställda och drygt tusen medlemmar.
Samtidigt har Skaps styrelseordförande Alfons Karabuda den högsta ersättningen av alla sex styrelseordföranden. Han är heltidsanställd ordförande, vilket är relativt ovanligt.
Hans lön är 1,3 miljoner kronor och utöver det får han pensionsinbetalningar på 375 000 kronor varje år. Lönen är högre än vad de flesta vd:ar i de andra organisationerna har.
En av musiksveriges mäktigaste
Alfons Karabuda är en av de mäktigaste inom svenskt musikliv. Förutom ordförandeskapet i Skap är han ordförande i Polarprisjuryn, styrelseledamot i upphovsrättsorganisationen Stim, styrelseledamot i Kungliga Musikhögskolan och i flera andra svenska organisationer. Dessutom är han styrelseordförande i den europeiska kompositörsorgansationen ESCA och vice ordförande i International Music Council.
Jon Rekdal anser att Alfons Karabuda borde svårt att hinna med sitt uppdrag i Skap.
– Det är alldeles uppenbart. Dygnet har bara 24 timmar, säger han.
Ärvde avtal
När Alfons Karabuda får frågan av SVT om hur många timmar han befinner sig på föreningens kansli kan han inte svara på det. Han säger att han jobbar betydligt mer än heltid och att han är tillgänglig på mejl och telefon nästan jämt.
Det är relativt ovanligt att en styrelseordförande samtidigt är heltidsanställd med lön. En anledning är att man kan hamna på dubbla stolar eftersom det är styrelsen som tillsätter och avsätter en organisations ledning och bestämmer dess lön.
Enligt Alfons Karabuda ärvde han den tidigare ordförandens lön när han tog över styrelsen för cirka tio år sedan. En lön som varje år uppräknas automatiskt med inflationen.
Styrelsen sätter lönen
Hur ser du på att styrelsen sätter din lön, samma styrelse där du är ordförande?
– När jag fick det här avtalet hade jag naturligtvis inget med det att göra. Det var en annan styrelse, det var den tidigare ordföranden, säger Alfons Karabuda.
Vem har möjlighet att omförhandla din lön?
– Jag kan inte göra det i alla fall.
Är det inte styrelsen?
– Styrelsen är de som ger mandat till det, absolut.
Vem är ordförande för styrelsen?
– Det är jag.