Utrustning tillhörande journalist som dödats i Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anhöriga sörjer en av många journalister som dödats i kriget mellan Israel och Hamas. Enligt pressfrihetsorganisationen CPJ har kriget varit en av de dödligaste konflikterna någonsin för journalister. Foto: EPA

”Kriget i Gaza är den dödligaste konflikten för journalister”

Uppdaterad
Publicerad

99 journalister dödades under år 2023, enligt den amerikanska pressfrihetsorganisationen CPJ:s nya rapport. Majoriteten dödades i kriget mellan Israel och Hamas.

Under de tre sista månaderna av 2023 dödades fler journalister i kriget mellan Israel och Hamas än vad som tidigare skett i ett land på ett helt år, skriver CPJ i sin nya rapport. Flera av journalisterna ska ha varit palestinier som dödats i attackerna i Gaza.

– Internationellt är vi helt beroende av journalister i Gaza som rapporterar om vad som händer där. Ju farligare det blir, desto färre journalister har vi och mindre information om krigets påverkan i Gaza, säger Jodie Ginsberg, CPJ:s ordförande.

Krig mellan Israel och Hamas

Bland de journalister som dödats i kriget finns också tre libanesiska och två israeliska, enligt CPJ. I flera fall har också nära anhöriga till journalister dödats, vilket påverkar hur mycket information som återfinns från deras liv och arbete, enligt rapporten.

Högsta antalet sedan 2015

Dödssiffrorna från 2023 är de högsta som organisationen dokumenterat sedan 2015. Den visar också att antalet var fler 2023 än 2022, då 78 journalister dödades.

Bortsett från de journalister som dött i kriget mellan Israel och Hamas, har CPJ statistik över att totalt 22 journalister dött i 18 länder. I flera av länderna har det rått oroligheter kring politiska val, organiserad brottslighet och andra konflikter.

Dödade journalister i Mexiko och Ukraina

Enligt rapporten har framförallt den organiserade brottsligheten i Mexiko gjort journalister särskilt utsatta och CPJ refererar till landet som “ett av världens dödligaste för journalister”. Trots det dödades färre journalister 2023 (två stycken) jämfört med 13 år 2022.

Även i Ukraina har Rysslands invasionskrig lett till flera journalisters död, men där har det också skett en minskning 2023.

Dessutom beskrivs länder som Filipinerna, Kamerun och Somalia som särskilt farliga för journalister på grund av ländernas politiska lägen.

Cpj – The committee to protect journalists

CPJ står för ”The committee to protect journalists” och är en amerikansk ideell organisation som arbetar för att främja pressfrihet och journalisters rättigheter.

Rapportens statistik avser personer som varit verksamma journalister och som dödats i tjänst eller i samband med arbetsrelaterade uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet