”Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou tycks ha gett sig ut på ett korståg mot svensk media”, skriver Reportrar utan gränser i ett pressutskick på sin hemsida.
Organisationen skriver även att Kinas ambassadör i Sverige tidigare attackerat bland andra Dagens Nyheter, nyhetsbyrån TT, 8 sidor, Upsala Nya Tidning, Dagens Samhälle, Nya Wermlands-Tidningen och Svenska Dagbladet.
”Politisk provokation”
Det senaste exemplet är ett inlägg som publicerades på ambassadens hemsida i början av mars. SVT opinion publicerade ett inlägg av David Liao, Tawains representant i Sverige. Som svar publicerade ambassaden ett inlägg på sin hemsida där det står att artikeln är ”en politisk provokation” och att den propagerar för taiwanesisk självständighet.
– Att på det här viset lägga sig i publiceringar gör man inte i Sverige. Det blir ännu märkligare att attackera publiceringar i svenska medier om man är från ett land som är ett av de sämsta i världen på pressfrihet, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, till Kulturnyheterna.
Intensifierad retorik
Viking Bohman är analytiker på Utrikespolitiska Institutet och undersöker frågor kring Kinas aktivitet i Sverige och Europa. Han menar att Kinas retorik gentemot medier i Sverige utmärker sig.
– Kinas öppna försök att påverka den offentliga debatten har varit intensivare i Sverige än på andra ställen i Europa, säger han till Kulturnyheterna.
På senare tid har Kina kritiserat Sverige vid en rad tillfällen. Bland annat då två kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem, när satirprogrammet Svenska nyheter drev om händelsen på ett sätt som Kina menade var rasistiskt och kring rapportering om den fängslade, svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.
– Det vi ser är att sedan början av 2018 så har tonläget höjts från kinesiska ambassaden. Det var då de började prata mycket om Gui Minhai och kritisera svenska medier, säger Viking Bohman.
Avfärdar kritiken
Kinesiska ambassaden skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man för en dialog med medier och menar att Reportrar utan gränser drivs av en politisk agenda.
”Vilken fördomsfri person eller organisation som helst förstår att vi för en uppriktig dialog med svensk media i linje med principen om pressfrihet och yttrandefrihet på ett öppet och konstruktivt sätt, för att presentera fakta och ståndpunkter. Det handlar inte om 'attacker' eller 'censur'.”
Ambassaden skriver även att de kommer att fortsätta ha en ”vänskaplig kommunikation med svenska media” och ge vad de anser vara en objektiv och riktig bild av Kina.