Svenska ambassaden i Peking, Kina. Foto: AFP/TT

Mötet om Gui Minhai: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari 2019 arrangerades ett möte i centrala Stockholm gällande den fängslade förläggaren Gui Minhai på initiativ av Sveriges Kinaambassadör. SVT Nyheter reder ut turerna kring mötet.

Den 24 januari 2019 kom Angela Gui, dotter till Gui Minhai, till Stockholm för mötet som Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt bjudit in till. Mötet pågick i flera dagar på ett hotell i centrala Stockholm.

Den 3 februari berättade Angela Gui i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.

Målet mot Anna Lindstedt

Kinas Sverigeambassadör är med i SVT:s Agenda och sa att de erkännanden som Gui Minhai gjort i kinesisk statlig tv, inte varit framtvingade.

Den 13 februari skrev Angela Gui om mötet på sin blogg med detaljer om när mötet tog plats och att det var Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt som arrangerat det.

UD uppgav att man ska utreda mötet eftersom de hävdade att de fått kännedom om mötet i efterhand.

För att förhandlingarna skulle gå vägen ombads Angela Gui av kinesiska affärsmän att inte berätta för någon om mötet och försöka att få svenska medier att sluta uppmärksamma fallet. Angela Gui berättade att det skedde på ett hotfullt sätt.

Den 14 februari blev det känt att Säkerhetspolisen, Säpo, inlett en förundersökning som leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål med brottsrubriceringen ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”.

UD uppgav att ambassadören kallats hem.

Den 15 februari begärde SVT Nyheter ut e-postkommunikationen mellan Anna Lindstedt och UD under 2019. Men ambassaden i Peking valde att maskera meddelandena på grund av sekretess.

Den 16 februari vill UD förtydliga sig och menar nu att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. Dagen innan hade utrikesminister Margot Wallström (S) sagt att UD inte vetat om mötet och att man såg väldigt allvarligt på händelsen.

Förutom Angela Gui, deltog bland andra författaren Kurdo Baksi och Kinakännarna Cecilia Lindqvist och Torbjörn Lodén på mötet. Samtliga hade bland annat skrivit under ett offentligt upprop för Gui Minhais frigivning sommaren 2018.

UD svarade inte på frågan om det då funnits andra personer på, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

Den 17 februari har flera svenska politiker som moderaternas Ulf Kristersson och vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, liksom Angela Gui, krävt att UD offentliggör vad som har hänt.

Den 18 februari avslöjar SVT Nyheter att åklagaren beslutat om en mildare brottsrubricering än vad Säpo föreslagit i sin utredning. Anna Lindstedt är enligt åklagarens beslut skäligen misstänkt. Det är den lägre graden av misstanke. Och med åklagarens rubricering riskerar Kinaambassadören högst två års fängelse för sitt agerande. Säpo hade beskrivit brottet som ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett brott som kan ge minst  två års fängelse och upp till tio år i fängelse.

Den 19 februari meddelade UD att de kommer skicka en inspektör till svenska ambassaden i Peking som har till uppgift att granska utlandsmyndigheternas verksamhet och försöka få en tydligare bild på vad som skett på det hemliga mötet i Stockholm om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Åklagaren skrev i ett pressmeddelande att ingen person har ännu delgivits misstanke om brott. Förundersökningen pågår ännu och skulle det bli åtal kan Anna Lindstedt bli dömd till två års fängelse.

Den 18 mars begärde Anna Lindstedt att få en offentlig försvarare efter att ha delgivits misstanke om brott mot rikets säkerhet.

Den 20 mars skriver hennes försvarsadvokat Conny Cedermark i ett mail till SVT Nyheter att Anna Lindstedt nekar till brott och välkomnar en utredning.

Den 9 maj uppger åklagare Hans Ihrman att Anna Lindstedt delgivits misstanke om brott, uppger Ekot.

Den 15 november hotar Kinas ambassad regeringen om kulturminister Amanda Lind delar ut Svenska PEN:s Tucholskypriset till Gui Minhai.

Den 5 december Kinas ambassadör meddelar att handeln med Sverige kommer begränsas efter regeringens hantering av Gui Minhai-fallet, rapporterar Göteborgs-Posten.

Den 9 december Sveriges fd ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Den 19 december ifrågasätter SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz att en SVT-medarbetare kallats som vittne i rättegången.

Den 25 februari 2020 döms Gui Minhai till tio års fängelse i Kina.

Den 17 mars två dagar innan rättegången skulle påbörjas skjuts den upp på grund av sjukdom.

Den 5 juni ska rättegången mot Anna Lindstedt inledas.

Fallet Gui Minhai – Detta har hänt

2018

I november 2018 har Sverige fortfarande inte en regering så med anledning av detta ställer Kung Carl XVI Gustafs in en planerad resa till Hongkong och Shenzhen i Kina. Relationen mellan länderna blir allt kyligare, konstaterar Kinakännaren Torbjörn Lodén som offentligt kritiserat Kina för behandlingen av Gui Minhai.

Den 17 oktober hålls en manifestation utanför kinesiska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma att Gui Minhai suttit fängslad i tre år.

I augusti meddelade svenska utrikesdepartementet att svenska läkare fått träffa den ännu fängslade Gui Minhai. Utrikesminister Margot Wallström (S) går inte in på detaljer kring besöket, och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

Den 13 juli hölls en manifestation för att uppmärksamma Gui Minhais fall, då det hade gått 1 000 dagar sedan han fängslades. Flera av de som hade skrivit på uppropet får mejl av Kinas ambassad i Stockholm där förläggaren Gui Minhai och anställda vid Göteborgs Universitet anklagas för brott.

En rad yttrandefrihetsorganisationer, däribland PEN International och Amnesty fördömer de kinesiska myndigheternas behandling av Gui Minhai och kräver att han ska friges. Flera svenska journalister, författare och diplomater skrev under ett upprop.

Den 9 februari framträder Gui Minhai återigen i kinesisk tv och skyller sin situation på svenska myndigheter, samt avsäger sig yttrandefrihetspriset Prix Voltaire, som han nyligen tilldelas. Gripandet fördöms av Margot Wallström och en rad europaparlamentariker.

Den 20 januari 2018 grips Gui Minhai igen av kinesisk polis då han i sällskap med två svenska diplomater är på väg till ett läkarbesök.

2015-2017

I oktober 2017 uppger kinesiska myndigheter för UD att Gui Minhai har släppts, men när Kulturnyheterna kontaktar hans dotter, Angela Gui, känner hon inte till detta. Senare framkommer uppgifter om att Gui Minhai befinner sig i staden Ningbo.

I september 2016 säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till SVT att det är oacceptabelt att Sverige ännu inte fått tillträde till Gui Minhai av kinesiska myndigheter.

I mitten av maj 2016 släpps den sista av de gripna förlagsarbetarna, Lan Wing-Kee. Han berättar att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och tvingats vara med i tv och erkänna brott han inte begått.

Den 25 mars ringer Gui Minhai sin dotter Angela och talar bara engelska. Han säger att han måste stanna i Kina för att han begått brott och måste reda ut situationen. Hon uppmanas att inte ge några fler intervjuer eller be myndigheter om hjälp. Detta upprepas i ett senare kort samtal i april.

Den 24 februari får företrädare för svenska ambassaden i Beijing för första gången träffa Gui. Han säger bara att han inte vill ha någon svensk hjälp. Ambassaden har sedan dess nekats tillträde till Gui, med hänvisning till att han ”känner sig kinesisk” och inte vill ha någon hjälp.

Också Guis fängslade kollegor visar sig i tv och erkänner att de smugglat böcker. Flera av dem återvänder senare till Hong Kong, hyllar officiellt Kina och ber polisen i Hong Kong att lägga ner utredningen kring deras försvinnande.

Den 17 januari 2016 syns Gui Minhai i den kinesiska statstelevisionen CCTV. Han berättar att han återvänt till Kina frivilligt på grund av ett tidigare trafikbrott, och att han inte vill ha någon hjälp utifrån.

Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai spårlöst efter att ha setts lämna sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand, i sällskap med en okänd man. Under hösten försvinner flera av hans kollegor på förlaget Mighty Current i Hong Kong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet