• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. Foto: Fotograf: Melker Dahlstrand

Reportrar utan gränser: Frågetecken om spionlagen kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnas inte till USA, fastslår en brittisk domstol. Ett välkommet besked tycker Reportrar utan gränser, men de menar att det är fel skäl till att Assange inte lämnas ut.

– Jag tycker att det är först och främst att det är bra att han inte utlämnas. Men samtidigt är jag lite besviken eftersom de uppger att det är på grund av hälskoskäl som han inte utelämnas, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Åtalad för spioneri

I maj 2019 åtalades Julian Assange i USA för dataintrång och spioneri, på grund av publiceringar som Wikileaks gjorde av hemligstämplade amerikanska dokument som rörde krigen i Afghanistan och Irak.

Att en utländsk medborgare möjligtvis kan utlämnas till USA på grund av dess publiceringar har mötts av kritik av pressfrihetsorganisationer.

Varför är det här ett viktigt domstolsmål?

– Man ska inte kunna ställa visselblåsare och eventuellt journalister inför rätta för att ha förmedlat uppgifter för allmänhetens intresse. Vi anser att åtalet är en markering mot pressfriheten, säger Erik Halkjaer.

Domaren i målet menar att anklagelserna mot Assange har bäring, men vilade beslutet om att inte tillåta utlämning på grund av hälsoskäl.

– Kontentan är att vi fortfarande inte vet om en svensk journalist eller visselblåsare som gör ett grävjobb om amerikanskt materiel kan råka ut för samma sak. Det har vi inte fått svar på, säger han.

Oro över pressfriheten

Andra röster som följt rättegången är inne på liknande spår. Christophe Deloire, generaldirektör för Reportrar utan gränser, skriver på Twitter:

– Vad det officiella argumenten än är, beslutet att inte utlämna Assange är historiskt för rätten till information. Det lägger inte på något ytterligare hot mot undersökande journalistik. En utlämning hade skapat ett prejudikat. För de som försvarat honom är det här en stor lättnad.

Freedom of the press foundation skriver också på Twitter:

– Begäran om utlämning beslutades inte på grund av pressfrihet; snarare bestämde domaren i huvudsak att det amerikanska fängelsesystemet var för förtryckande för att utelämnas till. Resultatet kommer dock att skydda journalister överallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.