Journalisten Wael Dahdouh intill sina döda son Hamza, som också jobbade för Al Jazeera och dog i en flygattack i Rafah den sjunde januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportern Hamza Wael Dahdouh jobbade för Al Jazeera och dödades i en flygattack i Rafah den sjunde januari. I klippet berättar Reportrar utan gränser om konsekvenserna av att allt färre reportrar rapporterar från Gaza. Foto: Hatem Ali/AP

Reportrar utan gränser: ”Oerhört många döda journalister”

Publicerad

79 journalister har dödats i Gaza sedan kriget startade, enligt Reportrar utan gränser. ”Det här har varit några av de värsta veckorna vi har sett i modern tid för journalister”, säger organisationens svenska ordförande Erik Larsson.

Förra helgen dödades Al Jazeera-fotografen Moustafa Thuraya och reportern Hamza Wael Dahdouh i södra Gaza i en förmodad israelisk flygattack. De är de senaste i raden av dödade journalister i området.

– Det här är oerhört många journalister som dödats under väldigt kort tid. Just nu får vi bara skärvor av vad som pågår inne i Gaza. Det här lämnar utrymme för extremister och propagandister att sprida sitt narrativ, säger Erik Larsson.

Krig mellan Israel och Hamas

Reportrar utan gränser räknar inte journalister med nära kopplingar till Hamas på sina listor över döda.

Vet inte hur många journalister som är kvar

Inga internationella journalister släpps in i Gaza och Reportrar utan gränser har inga uppgifter om hur många lokala journalister som finns kvar i krigszonen. Men de som organisationen har kontakt med vittnar om en extremt svår situation.

– Samtidigt som journalisterna ska försöka jobba så måste de se till att skaffa mat och vatten till sina familjer. Man vet aldrig när en bomb slår ner. Många journalister upplever också att de är måltavlor. De berättar att de inte vågar gå ut tillsammans med sina familjer, de är rädda för att om de attackeras så ska familjen också råka illa ut, säger Erik Larsson.

Hur vet ni om det stämmer, att journalister skulle vara måltavlor?

– Det är jättesvårt att säga. Men vi kan konstatera att Israel har en av världens modernaste arméer. En stridsvan armé som har högteknologisk utrustning . Trots det så dör det flera journalister som har pressvästar och hjälmar, och ett 50-tal redaktioner bombades ganska tidigt under kriget.

Den israeliska armén har upprepade gånger sagt att de inte ser journalister som måltavlor i kriget.

Reportrar utan gränser har krävt att Internationella brottmålsdomstolen ska utreda flera av de fall där journalister har dödats.

– Vi misstänker att det kan röra sig om krigsbrott som Israel, men även Hamas, har gjort sig skyldiga till. Att man inte värnat journalister och civila, säger Erik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet