Notre-Dame brann den 15 april 2019. Foto: Michel Euler/TT

Restaureringen av Notre-Dame skjuts upp – efter blylarm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att restaurera den eldhärjade katedralen Notre-Dame i Paris skjuts upp efter att höga halter av bly uppmätts i närliggande områden. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Katedralen Notre-Dames spira, som kollapsade i branden, innehöll hundratals ton av bly – vars partiklar spreds till närliggande områden. De höga halterna av bly har skapat stor oro bland Parisborna och lett till att två förskolor har fått stänga.

Franska myndigheter har trots detta hävdat att Parisborna inte är i riskzonen för blyförgiftning, något som fått skarp kritik av bland annat en miljöorganisation som i slutet av juli stämde franska myndigheter för att inte ha varnat allmänheten för riskerna. Enligt miljöorganisationens företrädare har franska myndigheter inte heller gjort tillräckligt för att sanera området från bly.

Storbranden i Notre-Dame

Restaureringen skjuts upp

Saneringsarbetet har dragit ut på tiden och därför har restaureringen av katedralen, som var tänkt att återupptas denna vecka, skjutits upp ytterligare en vecka, det rapporterar AFP.

Saneringen kommer enbart gälla närliggande skolor och torget framför katedralen. Att behandla hela katedralen skulle enligt franska myndigheter bli alltför kostsamt. 

Kan orsaka neurologiska defekter

Intag av blypartiklarna kan orsaka neurologiska defekter, såväl njurproblem och som skador på nervsystem, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Småbarn är särskilt utsatta eftersom de är mer benägna att komma i kontakt med förorenade föremål än vuxna, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet