Flera bibliotek har kommit till skada under kriget i Ukraina.

Kungliga biblioteket inleder krigssamarbete: Vill skydda Ukrainas kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

När Ukrainas president Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag efterfrågade han ett partnerskap med svenska institutioner. Kungliga biblioteket i Stockholm valde att svara på presidentens förfrågan genom att erbjuda ett samarbete med Ukrainas nationalbibliotek.

– Vi har valt att sträcka ut en hand till våra kolleger i Kiev, säger Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket. Syftet med samarbetet är att ta hand om digitalt material som behöver räddas och bevaras.

Ilshammar påtalar vikten om att hjälpa till med bevarandet av Ukrainas kulturarv som just nu befinner sig under mycket stort hot. Under den senaste månaden har flera bibliotek kommit till skada till följd av ryska missilattacker och bombningar.

– En väldigt tydlig attityd från Ryssland har ju varit att Ukraina inte är en självständig nation och saknar egen kultur. Då får man misstänka att museer, arkiv och bibliotek som värnar och förvarar kulturarvet kommer att vara en måltavla.

Samarbetet kommer för sent

Volontärorganisationen Ifla Cultural Heritage for Ukraine Task Force välkomnar Kungliga bibliotekets initiativ men menar samtidigt att samarbetet kommer alldeles för sent.

– Jag tror att vi har något att lära oss av det här. Vi har kanske varit för naiva. Det var en så otänkbar tanke att det skulle bli krig i Europa igen.

Ilshammar säger också att det är viktigt att samarbeta internationellt med ett stort nätverk av nationalbibliotek i hela världen och hjälpas åt med att rädda Ukrainas kulturarv.

– Vi kan gemensamt identifiera hotade kulturarv och konflikthärdar och vara mer beredda. Vi måste ha manualer och program för hur man kan agera och komma fram till vilket material som är viktigt att skydda i olika fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.