Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Rock kan fungera väldigt bra i Eurovision Song Contest”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ikväll var det dags för fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen. Loreen var det stora samtalsämnet inför och under kvällen. Hennes finalplats var en självklarhet, menar Kulturnyheternas reporter som listar några av höjdpunkterna.

Mariana Benyamin Sir

Reporter, Kulturnyheterna

Loreen var det stora samtalsämnet inför, under och kommer antagligen även vara det efter deltävling fyra. Hon var favorittippad bland genrepspubliken och spelbolagen, hennes låt läckte, vilket i sin tur skapade rubriker. När det väl var dags för framträdandet hände det som inte får hända. Mitt under Loreens bidrag försökte någon ta sig upp på scenen och hennes nummer fick avbrytas mitt i.

Några minuter senare var hon redo för att köra igen och fick börja om. Kärlekslåten ”Tattoo” och hennes mäktiga scenshow gör bidraget till kvällens absolut starkaste. Att hon går direkt vidare till final känns självklart. Det här är trots allt kvinnan som vann hela Eurovision Song Contest.

Smash into pieces sticker ut mest

Genremässigt är det pop som dominerar; upptempo, lite klubbigare pop, folkpop och fina ballader. Men det bidrag som faktiskt sticker ut är Smash into pieces “”Six feet under”, en låt som känns uppfriskande av flera anledningar. Rockbandets trummis The Apocalypse DJ är maskerad.

Det är dessutom den enda rocklåt som medverkar i svenska Melodifestivalen i år. ”Six feet under” handlar om en tidigare livskris som sångaren Chris Adams gick igenom och vill genom den inspirera andra. Det är alltså inte ännu en kärlekslåt vilket brukar gå bra i just Mello, men det kan vara skönt att höra andra berättelser också.

Extra kul att gruppen gick vidare till final för just rock kan fungera väldigt bra i Eurovision Song Contest. Jag tänker framför allt på tidigare vinnare som Måneskin och Lordi.

Malmö i fokus

Att sista deltävlingen ägde rum i Malmö var svårt att missa, staden var i fokus från start. Skådespelaren Per Larsson, känd som Jesse från Tunna blå linjen, höll något slags hyllningstal till Malmö inledningsvis. Även Farah och Jespers mellansnack och inslag hade anknytning till Skåne på ett humoristiskt och underhållande sätt.

Roligast var det ändå när Farah och Jesper fick alla 9 000 personer i arenan att ropa ut ordet ”röv” samtidigt. Varför gjorde de så? Jo för tydligen säger man inte “rumpa” på skånska, utan man säger “röv” och det anses inte vara ett fult ord, fick vi icke-skåningar lära oss.

Skånsk humor är smartare, lite grövre och helt enkelt roligare och det färgade av sig på innehållet. Programmet leds trots allt av två personer som vid olika tillfällen tilldelats utmärkelsen “årets skåning”. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.