Det är en glad museichef som tar emot när Kulturnyheterna kommer på besök. Vi får en snabbguidning genom utställningarna och Susanne Erixon berättar entusiastisk om museets rika och långa historia, om firandet och om de förändringar som väntas här näst. Bland annat öppnar snart de två våningsplanen, som länge varit stängda, åter för bruk.
100-års jubileet uppmärksammas i fyra dagar och har samlandet som övergripande tema. Bland annat visas ett urval ur dräkthistorikern, modetecknaren, journalisten och författaren Tonie Lewenhaupts samling. Den innehåller dräkter från det sena 1800-talet fram till 1990-talet samt en helt unik samling fransk haute couture. Tonie Lewenhaupts kommer också själv att berätta om konsten att spara kläder.
Bubblar under ytan
Men det bubblar under ytan. Röhsska har länge haft problem med den psykosociala miljön och de täta chefsbyten som ägt rum under de senaste åren har inte löst problemet. Bland annat anklagades reklamprofilen Ted Hesselbom för allt från gynnande av sig själv och anhöriga till kränkande behandling av personalen. När rektorn för Beckmans designhögskola, Tom Hedqvist, tillträdde 2013 var det många som hoppades på en förändring men Hedqvist tackade för sig efter endast två år. I höstas kritiserade Röhsska museets dåvarande ledning personalen i ett öppet brev och kallade den omogen, undvikande och utan förmåga att arbeta självständigt.
Fick ett år på sig
Nuvarande chefen Susanne Erixon tillträdde som chef för Röhsska vid årsskiftet. Erixon, som tidigare arbetat som chef för Socialförvaltningen på Gotland, rekryterades på goda meriter och för sina kunskaper i ledarskap. Hon fick ett år på sig att styra upp både ekonomin och arbetsmiljön. Ekonomin är nu i balans, men den psykosociala arbetsmiljön är eftersatt. För att rätta till problemen krävs det ett långsiktigt arbete menar hon.
– Att förändra en organisation, det är ingen quick fix. Det är en process över tid med respekt för att det inte alltid går framåt utan det går bakåt ibland också, säger Susanne Erixon vars förordnande löper ut redan vid årsskiftet.
– Det handlar om tillit.
Facket är kritiskt
Facket håller med i princip om problemformuleringen men är mycket skarpare i sin beskrivning av problemet och riktar hård kritik inte minst mot museichefen själv, som de menar direkt bidragit till att försämra situationen. Facket menar att Erixon är otrevlig mot sin personal och att hon inte förstår sig på samverkan. Detta menar facket har skapat en tystnadskultur på museet, där få vågar säga vad de tycker.
– Hon har ett väldigt tråkigt bemötande. Hon är väldigt otrevlig mot medarbetare. Man kallas in på samtal på ett väldigt otrevligt sätt och när man har kommit överens om visa saker så kastar hon om det, säger Marie-Louise Reinhold som är huvudskyddsombud på fackförbundet Vision.
– Det finns kritik mot mig, ja det finns det. För när man kommer in i en sådan roll som jag gör så kommer det alltid att finnas kritik. Chef är man inte för att vara en bekväm person, säger Susanne Erixon
Facket Vision överväger nu att anmäla museets huvudman, Göteborgs Stad, till arbetsmiljöverket.