Galago-Rolf släpper praktverk om den svenska vuxenseriens högborg

Uppdaterad
Publicerad

Serielegendaren Rolf Classons “Galagoboken” handlar om den moderna seriens födelse i Sverige, en historia som till stor grad hänger samman med tidskriften Galago. När Babels reporter möter Classon pratar han om tidskriftens tillkomst, dess betydelse och det svenska serieundrets historia.

1979 grundade Rolf Classon, Olle Berg och Kerold Klang den genreöverskridande tidning som skapade litteraturhistoria. Enligt Galagos nuvarande ansvariga utgivare Sofia Olsson lever Rolf Classons ande kvar på tidningen.

– Roffes ande svävar ju verkligen över Galago, och hans medgrundares såklart. Det är namnet, det är hur det ser ut, det är känslan av att vad som helst kan hända i Galagonummer.

”Fy fan, det här kan bli bra”

Rolf Classon startade Galago, Tago och Kartago Förlag. Han nystartade även tidskriften MAD 1995.  I ”Galagoboken” berättar Classon bland annat om det första mötet med en sextonårig Joakim Pirinen – och lyckan när han såg serierna som Pirinen hade ritat. 

– Det var ungefär som amerikanska undergroundserier. Jag kommer ihåg att jag tänkte precis så, fyfan det här kan bli riktigt bra. Den här tidningen kan bli bra.

”En dröm”

Joakim Pirinen har sedan dess blivit en av Sveriges mest folkkära serietecknare. Genom åren har många av de största svenska serietecknarna tecknat för Galago. Serietecknaren Anneli Furmark säger i reportaget att det var en dröm att bli publicerad i tidningen. 

– Jag läste ju Galago i tio år innan jag blev publicerad i Galago, det var ju faktiskt en dröm. Det kändes som att Galago var...då räknas man till tecknarna. Det har betytt jättemycket.

Hela reportaget går att se i Babel på SVT Play redan nu och på SVT2 på söndag 7/5 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.