Roy, Ronny, Kjell och Leif Andersson som barn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du lite ur filmen och intervjun med Johanna Bernhardson. Foto: pressbild/ TriArt film

Roy Andersson såg inte sina bröder på tio år – ny dokumentär söker svar

Uppdaterad
Publicerad

En blir världsberömd filmskapare, en annan får missbruksproblem och blir hemlös. I ”Bröderna Andersson” utforskar dokumentärfilmaren Johanna Bernhardson syskonrelationerna i sin pappas familj.
– Det är väldigt vackert tycker jag... fyra arbetarklasspojkar och vart de tar vägen i livet, säger hon.

De fyra bröderna Roy, Ronny, Kjell och Leif Andersson växer upp i Göteborgs arbetarkvarter på 50-talet. Pappan är potatishandlare och mamman jobbar deltid på bland annat chokladfabrik.

– Det är en typisk arbetarklassfamilj som fick det bättre i och med folkhemmets uppbyggnad. Så de följer den utvecklingen, säger Johanna Bernhardson, dokumentärfilmare och dotter till Leif Andersson.

Stora kontraster mellan syskonen

Men även om familjen är ganska typisk så är det något särskilt med just de här bröderna.

– I alla familjer finns någon som det går bättre för och någon det går sämre för. Men här är kontrasterna extra stora med tanke på att Roy är en världsberömd filmskapare och så hade han en bror, Ronny, som var hemlös på grund av missbruksproblem, säger Johanna Bernhardson.

För 20 år sedan gjorde hon en kortdokumentär om sin farbror Ronny. När hon följde honom på nära håll insåg hon att Ronny och Roy, som lätt kan uppfattas som motpoler, faktiskt hade stora likheter.

– Jag såg att Ronny var en högstatusperson i sitt gäng, en sån som man lyssnar på. Och det har han gemensamt med Roy, även om kontexten var väldigt olik.

Distanserade relationer

Ronny dör år 2012 och bröderna ses på hans begravning. Men sen går tio år utan att de träffas en enda gång. Johanna Bernhardson ser tiden gå medan de åldras. Filmens ansats är att hon vill sammanföra bröderna.

– På ett sätt blir det så, men inte alls på det sätt jag hade tänkt, säger hon.

Johanna Bernhardson tycker sig även se att distansen till de egna bröderna också speglas i Roy Anderssons filmvärld.

– Det känns som att många är ganska ensamma i hans filmer... och även om man är med några så når man inte riktigt fram till varandra. De tycker ju om varandra de här bröderna men de tar liksom inte riktigt kontakt, säger hon.

”Bröderna Andersson” väcker tankar om vem som egentligen håller ihop en familj, om klass, om att åldras, och om konstens betydelse. Men mest av allt väcker filmen tankar om syskonrelationer.

– Man hör mer talas om hur viktiga föräldrar/barnrelationerna är tycker jag, men syskonrelationerna är jätteviktiga, vilken roll och position man får i en syskonskara kan påverka en mycket.

I videon ovan ser du lite ur dokumentärfilmen och intervjun med Johanna Bernhardson. ”Bröderna Andersson” har biopremiär den 23 augusti.

Bröderna Andersson

Biopremiär: 23 augusti

Längd: 85 min

Manus & Regi: Johanna Bernhardson

Foto: Minka Jakerson, Johanna Bernhardson

Klipp: Andreas Jonsson Hay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.