Babak Jalali

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag såg 'Sånger från andra våningen' och inget blev sig likt efter det”, säger Babak Jalali. Foto: ur Fremont/Andreas Idén/SVT

”Fremont”-regissören Babak Jalali inspirerad av Roy Andersson

Publicerad

Hyllade regissören Babak Jalali är Sverigeaktuell med filmen ”Fremont”. I en biroll syns ”The Bear”-skådisen Jeremy Allen White och huvudrollen spelas av debutanten Anaita Wali Zada som eveakuerats från Afghanistan ett par månader innan hon fick rollen.

I staden Fremont i Kalifornien bor nyinflyttade Donya. Hon är från Afghanistan och har varit tolk åt den amerikanska militären. Nu jobbar hon på en fabrik som gör lyckokakor och är lite ensam, lite uttråkad och drömmer och kärlek.

Regissören Babak Jalali hade lite svårt att hitta sin huvudrollsinnehavare. Flera andragenerationsinvandrare var intresserade, men de var alla födda i USA och pratade inte de afghanska språken dari eller pashto tillräckligt bra.

Evakuerades från Kabul

En dag hörde den nybakade tv-journalisten Anaita Wali Zada av sig.

– Hon sa: ”jag evakuerades från Kabul för ett halvår sedan. Jag har aldrig skådespelat förut och min engelska är inte så bra, men jag är intresserad”, säger Babak Jalali.

Den brittiske regissören har hyllats på de filmfestivaler för ”Fremont” har visats. Han har jämförts med regissörerna Aki Kaurismäki och Jim Jarmusch, men han berättar att den svenske regissören Roy Andersson förändrades hans liv.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.