Tvådelad bild. Ambulanser i Beirut och Mellanösternexperten Anders Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson om dådet med de exploderande personsökarna: ”Blickarna riktas naturligt mot Israel” Foto: ANWAR AMRO/AFP/TT, SVT

Experten om explosionerna i Libanon: ”En historiskt storskalig operation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de detonerade personsökarna i Libanon riktas alla blickar mot Israel, som varken tagit på sig eller dementerat attacken.

Även om landets underrättelsetjänst Mossad har utfört liknande operationer saknar tisdagens massexplosioner motstycke, enligt Mellanösternkännaren Anders Persson.

– Det är en storskalig operation på ett sätt som jag inte kan se några historiska paralleller till överhuvud taget, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Tusentals skadade

Vid 15.30-tiden på tisdagen exploderade hundratals personsökare runt om Libanon. De synkroniserade detonationerna varade i omkring en timme och minst nio personer dödades och omkring 2 800 personer skadades.

Krig mellan Israel och Hamas

De drabbade ska främst vara medlemmar av den Iranstödda Hizbollah-milisen, men även civila uppges ha skadats.

Hur det ska ha gått till är fortfarande oklart. Såväl Hizbollah som den libanesiska regeringen pekar ut Israel som ansvarigt för attacken.

Att blickarna riktas ditåt är naturligt, konstaterar Anders Persson.

– Deras underrättelsetjänst Mossad har gjort liknande saker tidigare, om än i mindre skala. Till exempel riggade mobiltelefoner med sprängämnen och sålt delar till Irans kärnenergiprogram som sedan exploderat i Iran vid olika tillfällen, säger han.

– Men magnituden här är någon som vi aldrig har sett tidigare.

”Slå tillbaka”

Varför operationen kommer i det här läget kan det finnas flera förklaringar på, enligt Anders Persson.

Målet kan vara att komma åt specifika medlemmar av den Iranstödda milisen eller skicka en förolämpande signal om att Israel har möjlighet att nå rörelsens allra känsligaste kommunikationssystem.

– Man kan också vilja att Hizbollah ska slå tillbaka för att man på så vis ska få en förevändning för ett mer storskaligt angrepp på Libanon, säger Anders Persson.

Vad är en personsökare?

Personsökare är en enhet som kan ta emot anrop eller meddelanden från en central genom signaler. Det går inte att ta kontakt från en personsökare utan den kan endast ta emot meddelanden.

Personsökare sänder inte ut några radiosignaler. Därför har de använts på till exempel sjukhus, eftersom de inte riskerar att störa andra apparater. Det används även i andra miljöer som är känsliga för störningar, som i teknikintensiva fabriker.

Hizbollah använder personsökare bland annat för att undvika att Israel ska kunna spåra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet