Person i skyddsdräkt desinficerar en vit skåpbil med högtryckstvätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt är helt upp och ner här”, säger Sándor Szoboszlai i Ungern där viruset har drabbat flera gårdar. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Mul- och klövsjuka drabbar Ungern – tusentals kor avlivade

Publicerad

Ett utbrott av mul- och klövsjukan i Ungern har fått grannländer att stänga gränser och lett till att tusentals kor avlivats. Viktor Orbáns stabschef föreslår att utbrottet är resultatet av en biologisk attack och inte ett naturligt virus.

För första gången på mer än 50 år har Ungern drabbats av mul- och klövsjukan. Utbrottet har spårats till en bondgård i den nordvästra delen av landet, nära gränsen till Slovakien och Österrike, skriver Reuters.

Vid en kontroll av nästan 1 000 gårdar i Ungern upptäcktes fyra drabbade, alla i samma region.

Sjukdomen har även upptäckts i Slovakien vilket lett till att Slovakien och Österrike stängt en del av sina gränsövergångar.

Ingen fara för människor

Mul- och klövsjuka utgör ingen fara för människor men orsakar feber och munblåsor hos nötkreatur, svin, får och getter, och leder ofta till restriktioner för handel.

I Ungern, vars boskapsbestånd utgör 1,2 procent av EU:s totala boskapsbestånd, har fler än 3 000 djur behövt avlivas.

– Alla bara stod där och grät och sa att det här inte kan vara sant, att det här var omöjligt, säger Paul Meixner som äger en av de drabbade gårdarna i Ungern.

Oro för vattenföroreningar

Premiärminister Viktor Orbáns stabschef, Gergely Gulyas, har föreslagit att viruset inte uppstått naturligt, utan kan vara en biologisk attack, men utvecklade inte det mer än så.

– I det här skedet kan vi säga att det inte kan uteslutas att viruset inte var av naturligt ursprung, vi kan ha att göra med ett artificiellt framställt virus, säger han under en pressträff.

Samtidigt är de människor som bor nära platsen där kadavren begravts oroliga för att det ska leda till vattenföroreningar, skriver Euronews.

– Vi är rädda, barnen är rädda. Vi lägger alla våra pengar på det här huset, det är mina föräldrars hus, där mina föräldrar bodde när vi var små, säger László Nyul som bor några hundra meter från begravningsplatsen till Euronews.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är risken för spridning till Sverige i dagsläget mycket låg. Jordbruksverket skriver på sin hemsida att de följer situationen tillsammans med andra myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.