Två kvinnor ler och samtalar utomhus i en vintrig stadsmiljö med snö på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är konstigt att undervisningen är på danska”. Hör 18-åringarna Marie Mathiassen och Aili Hjort Andersen. Foto: Karin Airaksinen/SVT

Grönlänningarna efter uppvaktandet från USA: ”Konstigt och spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya amerikanska administrationen har visat intresse för Grönland, vilket har skapat en märklig känsla bland invånarna. SVT har träffat två unga grönlänningar som hamnat mitt i en geopolitisk storm.

– Det kanske kan skapa nya möjligheter nu när vi får uppmärksamhet från hela världen, säger Marie Mathiassen.

– Det har varit en märklig känsla med så mycket uppmärksamhet, men samtidigt spännande, säger 18-åriga Aili Hjort Andersen till SVT.

Båda har växt upp i huvudstaden Nuuk och går på gymnasiet. Turbulensen kring det amerikanska besöket var något som de märkte tydligt och som diskuterades flitigt hemma.

Trump och Grönland

Pressen från USA

Men trots att de sinsemellan pratar engelska ibland, när de inte hittar rätt ord på grönländska, känner de sig inte närmare USA.

– Det är bara ett språk, jag känner inte någon koppling till USA, säger Marie Mathiassen.

Regeringen på Grönland börjar sitt arbete den här veckan. Att fyra av fem politiska partier lyckades kompromissa och bilda regering var ett resultat av pressen från USA.

– Budskapet är tydligt, vi står enade och vår demokrati är grönländsk, säger näringsminister Naaja Nathanielsen till SVT.

Relationen till Danmark

Högt upp på Grönlands politiska agenda står att förändra relationen till Danmark.

Enligt hälsominister Anna Wangenheim, från det näringslivsvänliga partiet Demokraatit, kommer regeringen att arbeta för ett bättre och mer jämlikt samarbete.

– Vi ska ha en god dialog och konstruktiva möten med den danska regeringen. Status quo kan inte fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Grönland

Mer i ämnet