Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings symfoniorkestern, tror att publiktillströmningen beror på debatten om stadens kulturpolitik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings symfoniorkestern, tror att publiktillströmningen beror på debatten om stadens kulturpolitik. Foto: Norrköpings Symfoniorkester/SVT

Rusning till Norrköpings scener efter kulturdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Fler besökte Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern under förra året jämfört med 2022. Enligt Henrik Marmén, konstnärlig chef för symfoniorkestern, kan ökningen bero på debatten om Norrköpings kulturliv som pågick i höstas.

Symfoniorkestern och teatern har haft flera utsålda konserter och föreställningar under hela hösten. Publiken ökade med 30 procent jämfört med samma period 2022, enligt ett pressmeddelande. Utöver det ökade besöken vid symfoniorkesterns skolkonserter med 70 procent.

– Det känns fantastiskt. Det visar att det finns en efterfrågan på genuina kulturupplevelser av hög kvalitet. Det är roligt att både Tomas Ledin och Brahms rekviem säljer slut säger Henrik Marmén.

Effekt av kulturdebatt

Det var i augusti som det blossade upp en nationell debatt om Norrköpings kulturpolitik. Kommunen hade avskaffat kulturen, enligt kritiker. Kommunalrådet, Sophia Jarl (M), svarade att kommunen prioriterar skola, vård, omsorg och tillväxt framför kultur, vars kommunala stöd skulle minska.

Utspelet ledde till en artistbojkott och en namnsamling mot en eventuell försäljning av stadens konserthus.

Henrik Marmén tror att publiktillströmningen beror på att många vill visa sitt stöd för kulturen. Enligt honom har man särskilt sett en publikökning under hösten.

– Det ligger nära till hands att tänka att Norrköpingsborna och våra besökare tycker att vår orkester är väldigt viktig och har börjat prioritera att komma på våra konserter. Kanske har det påverkats av debatten som varit, att man har tagit ställning och valt att besöka kulturevenemang, säger Henrik Marmén.

Dialog med kommunen

I dag är kultur- och fritidsförvaltningen avskaffad i Norrköping och kulturfrågorna tillhör istället ett nytt tillväxtkontor. Det finns även planer på att sälja kommunens konserthus Louis De Geer till en privat aktör.

– Jag har ingen åsikt om vem som äger fastigheten så länge symfoniorkestern har ett hyres- och nyttjandeavtal som tar hänsyn till orkesterns behov, så att vi kan bedriva en högkvalitativ verksamhet. Jag avvaktar vad utredningen kommer fram till. Vi har en pågående dialog med Norrköpings kommun som är konstruktiv, säger Henrik Marmén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.