• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s Maria Lapenkova om kontraversen kring den ryska gangster-serien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Lapenkova om den ryska succéserien Slovo Patsana och varför den väcker debatt. Foto: Rebecka Haglund

Ryska gangsterserien Slovo Patsana gör succé i både Ryssland och Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot grannlandet Ukraina. Mitt under pågående krig har en rysk tv-serie i 8 delar, oväntat blivit viral i på båda sidor av frontlinjen.

– Det är blod, komplicerade relationer och en rejäl dos sovjetisk atmosfär, förklarar Maria Lapenkova, reporter vid SVT:s Rysslandsdesk.

Slovo Patsana, eller “Blod på asfalten” som den också heter, är baserad på journalisten Robert Garaevs verklighetsbaserade roman “The boys world: Criminal Tatarstan”. I regi av Zhora Kryzhovnikov.

Serien utspelar sig i industristaden Kazan, huvudstaden i ryska delstaten Tatarstan, under Sovjetunionens sista tid. En utbredd laglöshet och extremt våldsamma ungdomsgäng härjar i samhället.  

Serien är den mest strömmade i Ukraina trots att den förbjudits där. Tittarna lyckas kringgå förbudet via piratplattformar och sociala mediekanalen Telegram. Detta trots uppmaningar från bland annat kulturministeriet och från Ukrainas förra president Petro Poroshenko att inte titta. 

Maria Lapenkova har följt debatten kring serien – älskad och hatad, såväl i Ryssland som i Ukraina. I klippet förklarar hon kontroverserna kring Slovo Pastana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.