Kirill Serebrennikov Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Regimkritisk rysk regissör får förlängd husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regissören Kirill Serebrennikov som sattes i husarrest tidigare i höstas kommer få lov att stanna där ytterligare en och en halv månad. Det beslutade en domstol i Moskva under måndagen.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat greps den prisbelönte teaterregissören i slutet av augusti anklagad för att ha förskingrat 68 miljoner rubel, motsvarande över 9 miljoner svenska kronor, av statliga medel.

Sedan åtalet inleddes har Serebrennikov suttit i husarrest och denna har nu förlängts med ytterligare en och en halv månad, beslutade en domstol i Moskva under måndagen, skriver nyhetsbyrån AP. Han riskerar att dömas till fängelse i 10 år.

Kritiserat landets styrande

Serebrennikov leder Gogolcentrets teater i Moskva och har under de senaste åren öppet kritiserat Rysslands auktoriteter och har bland annat riktat kritik mot bristande friheter och ett allt mer konservativt samhällsklimat i landet.

Allt sedan gripandet har Serebrennikov nekat till anklagelserna riktade mot honom. Framstående kulturpersoner i landet som stödjer Serebrennikovs sak menar att åtalet skett på felaktiga grunder och att anledningen till gripandet är att han anses vara en obekväm person i maktens ögon.

Inställd pjäs om Nurejev

I juli i år ställdes föreställningen ”Nurejev”, i regi av Serebrennikov, om den ikoniska dansaren Rudolf Nurejev hastigt in – kort inpå dess premiär på anrika Bolsjojteatern i Moskva. Anledningen trots ha varit på grund av dess öppna och raka porträttering av Nurejevs homosexualiet.

Sedan år 2013 finns en lag i Ryssland som förbjuder att öppet visa homosexuella relationer i det offentliga.

Föreställningen har nu planerad nypremiär i slutet av december. Enligt AP sålde biljetterna slut inom loppet av några timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.