I klippet kan du höra Mark Klamberg om bilderna som sprids. Foto: TT, SVT

Folkrättsprofessorns uppmaning: Sprid inte bilder av krigsfångar på nätet

Publicerad

Sedan Rysslands invasion av Ukraina för snart två veckor sedan har videor på tillfångatagna ryska soldater spridits på sociala medier och fått miljontals visningar på Youtube. Men bilderna kan strida mot Genévekonventionen.

I filmerna pratar soldaterna om hur de lurats att strida i Ukraina, och bedyrar att de ångrar att de rest till landet. Flera känslosamma klipp visar också hur gråtande soldater ringer hem till sina mödrar och uppmanar dem att agera mot kriget.

Många av klippen kommer från början från den ukrainska säkerhetstjänsten, och har sedan spridits vidare, ibland även av etablerade medier som Radio free Europe och brittiska The Telegraph.

Mark Klamberg, professor i Folkrätt vid Stockholms universitet, menar att bilderna kan strida mot krigets lagar.

– Det kan de göra. Den staten som kvarhåller fångarna har skyldigheter enligt Genévekonventionen. Det handlar om att man inte ska visa upp fångar som kan identifieras av allmänheten, säger han.

I artikel 13 i den tredje Genévekonventionen står bland annat att krigsfångar ska skyddas mot våldshandlingar eller hot, och mot förolämpningar och ”allmänhetens nyfikenhet”. Internationella Röda korset-komittén har också uppmanat både Ukraina och Ryssland att skydda tillfångatagna soldater mot bilder som kan få spridning på sociala medier.

Kan spridas till större publik

Bilder på krigsfångar har en lång historia av att kablas ut som en del av propagandan i ett pågående krig. Men sociala medier har gjort att den här typen av bilder når ut mycket bredare än tidigare.

– Nu kan privatpersoner medverka till spridningen, men det är något man bör undvika att göra. Det kan vara så att fången på bilden ser ut att göra det frivilligt men det är svårt att veta hur det faktiskt ligger till, säger Mark Klamberg.

Han påpekar att det här kan drabba den tillgfångatagna soldatens familj, eller fången själv när den ska återvända till sitt hemland.  

– Jag tror inte man inser alla tänkbara konsekvenser det här kan ha och varför det här förbudet finns. För de av oss som minns Gulfkriget 1991 så var det ju ett antal västerländska piloter som tillfångatogs av Irak som visades upp i tv. Då var det många som med rätta var upprörda över det. Jag tycker man ska följa de här reglerna och respektera fångarna oberoende vilken sida de tillhör och vilken sida man sympatiserar med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.