Dramatikern Ráwdna Carita Eira har skrivit berättelsen som bygger på 1800-talsprästen Anders Fjellners samling av samiska skapelsemyter.
– Det är det som är fint med så gamla myter, att de har en universell betydelse. De berättar om människors erfarenheter över så lång tid, säger Ráwdna Carita Eira till SVT Kulturnyheterna.
Musikaliska världar
Operan tog drygt åtta månader att skriva, och vid sin sida hade Ráwdna Carita Eira kompositören Britta Byström. Tillsammans skapade de operan, vars musik har inslag av jojk och trummor – som ett sätt att färdas mellan olika världar.
– Det finns en skuggvärld där de oroliga andarna bor. Det finns en ny ljus värld där allting till en början är gott och hoppfullt och solen lyser varje dag. Och så småningom börjar den mörka världen tränga sig på den ljusa världen så att allting slutar med en förening mellan de två, säger Britta Byström till SVT.
Hur fungerar samiska som opera?
– Samiska är ett fantastiskt språk att sjunga på – vi har en lång tradition i vår musik med jojken, att bygga text och musik och berätta historier. Det finns många likheter mellan att skriva en opera och en jojk, säger Ráwdna Carita Eira.
Premiär i höst
Operan är drygt en timme lång och riktar sig till hela familjen. Regissören Elle Márjá Eira hoppas att fler kommer ta del av samisk kultur genom operan. Och för den som inte kan nordsamiska är det inte ett hinder för att se verket.
– Operan är väldigt visualiserad och dessutom textad, säger Elle Márjá Eira till SVT.
”Eatnama váibmu/Jordens hjärta” har premiär på Kungliga operan i Stockholm i november.