Foto: Eric Risberg/TT

Så demonstrerar världstjärnorna mot rasism och polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna mot rasism och polisvåld i USA den senaste veckan är de största på flera decennier och många stora artister engagerar sig i de pågående protesterna.

Det finns en lång tradition av aktivism inom den amerikanska film- och nöjesindustrin. Jane Fonda protesterade mot Vietnamkriget som ung och har gått vidare och blivit klimataktivist på senare år.

Sean Penn var i Irak i början av 00-talet och protesterade mot den amerikanska invasionen där, och Beyoncé har återkommande engagerat sig mot våld mot afroamerikaner bland annat med ett uppmärksammat uppträdande på Super bowl-finalen 2016.

George Floyd

Många kändisar har under lång tid visat sitt stöd för medborgarrättsrörelsen och senare Black lives matter-rörelsen, och nu engagerar sig kändisar på olika sätt i protesterna som sker efter att George Floyd kvävdes ihjäl vid ett polisingripande.

1. Demonstrerar på gatorna

Många artister har faktiskt snörat på sig skorna och gett sig ut i demonstrationstågen. Ariana Grande har synts på gatorna i L.A med Black lives matter-plakat, där har vi också kunnat se Ben Affleck och hans fru, skådespelerskan Ana de Armas. Skådespelaren och komikern Jamie Foxx deltog i en demonstration i San Francisco där han också höll ett uppmärksammat tal.    

2. Betalar borgen för demonstranter

Sen har vi de som donerar pengar. Många artister har ju skänkt stora summor till organisationer som jobbar för afroamerikaners rättigheter. Vissa har också gått ut med att man betalar borgen för demonstranter som gripits. Modellen Chrissy Teigen är en av dem som har skänkt 200 000 dollar till ändamålet, och artisterna Janelle Monae, Harry Styles och Steve Carell är andra som hakat på det här. Detta har dock mötts av kritik från vissa som menar att kändisarna betalar för att våldsverkare ska komma ut på gatorna igen. 

3.  Ringer guvernören

Många artister uppmanar sina följare på sociala medier att skriva på protestlistor. Rapparen Jay Z har gått ett steg längre och för några dagar sedan ringde han upp guvernören i Minnesota, delstaten där 46-årige George Floyd dog. Han har också köpta helsidesannonser i flera amerikanska dagstidningar, där han citerar ett tal av Martin Luther King, den gamla medborgarrättsrörelsens frontfigur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

George Floyd

Mer i ämnet