Ett kollage med en bild på rapparen Diddy i fokus. I bakgrunden syns en teckning av Diddy under pågående rättegång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var ingen gaphals” – hör Fredrik Strage om mötena med Diddy. Foto: TT

Så gick Diddy från musikmogul till ”satan” på nätet

Uppdaterad
Publicerad

För bara ett år sedan var han en hyllad musikmogul och producent med artister som Usher, Mary J Blige och Notorious B.I.G. på sitt cv. Nu anklagas han för en rad grova brott och beskrivs som ”satan i sociala medier”.

På torsdagen går Sean ”Diddy” Combs upp i rätten i vad som blivit ett av världens mest uppmärksammade rättsfall.

Om du spenderat mer än en minut i sociala medier de senaste veckorna har du nog inte kunnat undvika att höra ord som ”freakoffs”, ”Diddy party” och babyolja. Intresset för det uppmärksammade rättsfallet med Sean ”Diddy” Combs i centrum har varit enormt.

Sedan åtalet presenterades den 17 september räknas antalet publicerade Tiktok-videos med taggar som ”pdiddy”, ”diddy” och ”seancombs” i hundratusental, visar siffror från sociala medier-plattformen.

Rättegången mot hiphop-stjärnan Sean ”Diddy” Combs kommer att inledas den 5 maj 2025. Det meddelar domstolen i New York på torsdagen.

Diddy står anklagad för bland annat våldtäkt, sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande. Själv har Sean Combs nekat till allt och vill släppas ur häktet i väntan på ytterligare förhandlingar, något domstolen inte bifallit.

Chock och konspirationsteorier

Att anklagelserna mot Diddy kommit som en chock för många är tydligt. Det gäller även musikjournalisten Fredrik Strage, som själv träffat den åtalade två gånger.

– Folk sa att han var den enda producenten som hade fler groupies än sina artister, för att han var en sån charmör. Och när jag träffade honom var han faktiskt charmig, säger Strage som skrivit en längre artikel om sina möten med Diddy för EFN.

Det är dock inte bara chock i flödena när det pratas om Diddy. Många tror sig se att härvan är djupare än vad myndigheterna sagt – och spekulerar i vilka andra som kan vara inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.