Kamala Harris och Diddy

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går vi igenom vad vi vet om Sean ”Diddy” Combs och Kamala Harris, och hur man kan se att bilden på dem är manipulerad. Foto: TT/Faksimil

Fejkbilder sprids – kopplar Kamala Harris till sexhandels-åtalade rapmogulen Diddy

Uppdaterad
Publicerad

I en valrörelse full av falska påståenden och fejkbilder har ett nytt tema tagit plats: Försök att koppla ihop Kamala Harris med sexhandels-åtalade mogulen Sean ”Diddy” Combs. Främsta bevismaterialet är en fejkbild – som Donald Trump själv har delat.

Hemliga dokument som påstås innehålla perverterade detaljer om individer inom politiska eliten, och deras kopplingar till den dömde och senare avlidne miljardären Jeffrey Epstein, är något som länge gett upphov till spekulationer i sociala medier.

När en del faktiska Epstein-dokument offentliggjordes i början av 2024 spreds rykten om att de innehöll en mängd komprometterande uppgifter om expresident Donald Trump, något som visade sig vara felaktigt.

USA-val 2024

”Den nye Jeffrey Epstein”

Rapstjärnan Sean ”Diddy” Combs, som greps 17 september av polisen i New York, har i flera sammanhang liknats med Jeffrey Epstein.

Som i fallet Epstein görs nu försök att sammanlänka Sean ”Diddy” Combs med diverse kändisar och politiker. Här finns rykten om graverande inspelningar från Diddys privata fester, och med en valrörelse i full gång i USA kan antydda kopplingar till misstänkta sexbrottslingar potentiellt ha extra sprängstyrka.

I det här fallet är det inte främst på Donald Trump som fokus ligger, utan demokraternas presidentkandidat Kamala Harris.

Det främsta bevismaterialet, som bland annat spridits av Trump själv på Truth Social, är en bild där en leende Kamala Harris ses posera tillsammans med Combs.

Men bilden är fejkad.

Så vad vet vi om Sean ”Diddy” Combs, Kamala Harris, och hur kan man se att bilden på dem är manipulerad?

Se vår genomgång i videon ovan.

Vem är Diddy?

Sean ”Diddy” Combs, 54, slog igenom som artist och producent under namnet Puff Daddy i början av 1990-talet och hjälpte till att lansera artister som Mary J Blige och The Notorious BIG.

Hyllningslåten ”I'll be missing you” efter The Notorious BIG:s död toppade USA-listan i elva veckor.

Combs bytte artistnamn till P Diddy 2001 och har ägnat sig allt mer åt affärer och allt mindre åt musik. Bland annat lanserade han klädmärket Sean John och han har affärsintressen i allt från vodkamärken till cannabisförsäljning och spelbolag, som gjort honom oerhört förmögen.

Han är åtta på listan över världens rikaste artister, som sammanställs av affärstidningen Forbes. Hans förmögenhet beräknas till motsvarande 9,2 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet