AI-bild på Donald Trump och en man som håller i en fågel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är bakgrunden till bilderna föreställande katter och gäss som Donald Trump har delat? Se video för förklaringen. Foto: Faksimil

Trump anklagade migranter för att äta husdjur – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Under nattens debatt mellan USA:s presidentkandidater var invandring och gränssäkerhet två av de mest diskuterade ämnena. Medan Donald Trump hävdade att migranter äter upp lokalbornas husdjur, undvek Kamala Harris att svara på varför hon misslyckats med att stoppa den stora strömmen av migranter.

Rekordmånga illegala migranter har tagit sig in i USA de senaste åren. Harris har sedan 2021 haft i uppdrag att minska migrationen genom att lösa grundproblemet till varför människor tar sig till just USA, bland annat genom att skapa fler jobb i länder som Honduras.

Trots att Harris inte ansvarat för gränssäkerheten har Republikanerna kritiserat henne för att ha misslyckats med att stoppa migrationsvågen och gett henne epitetet ”Gräns-tsaren”.

USA-val 2024

”Bidenregeringen har misslyckats”

Under debatten anklagade Trump den nuvarande presidentadministrationen för att ha förstört landets säkerhet och ekonomi genom dålig invandringspolitik.

– Bidenregeringen har misslyckats med sin gränspolitik och ekonomin har absolut påverkats i vissa delar av landet, men det finns inget som pekar på att säkerheten har påverkats så drastiskt som Trump påstår, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg,

Under debatten hävdade Trump att miljoner människor, inklusive kriminella, strömmar in i landet och tar jobb från amerikaner.

– Många anser att de här migranterna fyller en oerhört viktig roll på den amerikanska arbetsmarknaden. Ofta tar de lägst betalda jobb som är svåra att locka arbetskraft till, förklarar Åsberg.

Harris försökte undvika migrationsfrågan

Harris kritiserade Trump för att ha blockerat demokraternas lagförslag som skulle ökat antalet gränsvakter och gett resurser till att bekämpa smuggling av droger och människor.

– Republikanerna står egentligen bakom lagförslaget, men valde att inte stötta det. Anledningen är att det riskerade att skada Trumps valkampanj eftersom han vill behålla migrationskrisen som en het valfråga, säger Åsberg.

Harris undvek att svara på frågan om varför migrationsströmmen inte stoppats. Hon valde istället att lyfta sin egen erfarenhet av att åtala transnationella kriminella organisationer.

– Migrationsfrågan är en av Harris svagaste punkter. Hon kan inte ensam belastas för det här misslyckandet, men hon har haft en stor roll i arbetet som mer eller mindre visat sig vara resultatlöst, säger Stefan Åsberg.

Under debatten hävdade Trump att migranter i Springfield äter upp lokalbornas husdjur.

Se mer av Trumps påståenden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet