Taylor Swift

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikerna på plats i Philadelphia reagera på Swifts besked att man stöttar Kamala Harris. Foto: PEDRO UGARTE

Taylor Swift stöttar Kamala Harris

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid var det knäpptyst. Men efter nattens debatt stod det klart – Taylor Swift stöttar Kamala Harris.

”Hon fajtas för rättigheter som behöver en försvarare”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Efter veckor av tystnad har spekulationerna varit många – men efter hennes inlägg på Instagram står det nu klart att Swift stöttar Kamala Harris.

”Jag har gjort min research och jag har gjort mitt val. Det är upp till er att göra era efterforskningar och upp till er att göra ert val”, skriver hon.

USA-val 2024

Swift nämner hbtqi-personers rättigheter, möjligheten till IVF-behandling och aborträtt som avgörande frågor i hennes beslut.

Hon påminner även väljare, framförallt förstagångsväljare, att de måste vara registrerade för att rösta.

AI-bilder

Tidigare i augusti började Republikanernas presidentkandidat Donald Trump att sprida AI-genererade bilder på Taylor Swift och hennes fans som uppgavs visa stöd för Trumpkampanjen.

I sitt inlägg på Instagram skriver nu Swift att hon nyligen blev medveten om detta och att det framkallade rädsla kring AI och farorna med att sprida falsk information.

”Det fick mig att dra slutsatsen att jag som väljare måste vara mycket öppen med mina faktiska planer för det här valet. Det enklaste sättet att bekämpa felaktig information är med sanning”.

Pikar JD Vance

Till sist skriver Swift: ”Med kärlek och hopp, Taylor Swift, barnlös kattant” – vilket är en pik mot Donald Trumps parhäst JD Vance som i ett kritiserat klipp från 2021 gick till attack mot barnlösa kvinnor. I klippet sa han att USA styrs av en grupp barnlösa ”cat ladies” med eländiga liv, som vill att resten av USA ska ha det illa. Han syftade bland annat på Kamala Harris, som själv inte har några biologiska barn.

Tillsammans med inlägget på Instagram publicerade Swift en bild på sig själv med sin katt Benjamin Button.

Tackar för stödet

Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz fick Swifts inlägg uppläst för sig i en intervju med MSNBC, och säger att han är tacksam och fortsätter:

– Det var väldigt välformulerat. Det var tydligt och det är den sortens mod vi behöver i Amerika.

När Trump blir tillfrågad av CNN hur han reagerar på Swifts stöd efter nattens debatt, svarade han med: ”Jag har ingen aning”.

Tidigare visat sig betydelsefull

Taylor Swifts påverkan på amerikansk politik har tidigare visat sig betydelsefull. För drygt ett år sedan delade hon ett Instagraminlägg där hon uppmanade sin drygt 283 miljoner följare att registrera sig och hänvisade de till den opartiska ideella organisationen Vote.org. Efteråt registrerades 35 000 nya väljare, enligt organisationen skriver amerikanska NPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet