Donald Trump och Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris sammanfattad – på 60 sekunder. Foto: AP/TT

Så var debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris

Uppdaterad
Publicerad

Nattens presidentvalsdebatt var första gången någonsin Kamala Harris och Donald Trump stod öga mot öga med varandra. Det blixtrade stundvis till, bland annat i frågorna om migration och abort.

Den drygt en och en halv timme långa debatten inleddes med att Kamala Harris gick fram till Donald Trump och de två skakade hand med varandra.

Handskakningen blev startskottet på en debatt som för första, och kanske sista, gången ställde de två kandidaterna emot varandra.

USA-val 2024

Det här är några av frågorna som diskuterades.

Migrationen

Expresident Donald Trump återkom ständigt till en fråga under debatten – migrationen. Trump anklagade Harris för att ha släppt in mängder av kriminella in till USA under hennes tid som vicepresident. Han påstod också felaktigt att haitiska migranter äter husdjur, vilket är något flera republikaner hävdat i veckan.

– Jag varnade er för att ni skulle få höra en massa lögner här i kväll, kommenterar Kamala Harris.

Donald Trump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sprider den förre presidenten Donald Trump rykten från sociala medier att immigranter från Haiti har kidnappat och ätit upp husdjur i Ohio. Foto: Alex Brandon

Ekonomin

Den kanske enskilt viktigaste frågan för amerikanerna är den om landets ekonomi. Hela debatten inleddes med att Harris fick frågan om hon tror att amerikanerna har det bättre nu än för fyra år sedan, då hon tillträdde som vicepresident.

– Jag uppfostrades inom medelklassen och jag är den enda personen på den här scenen som har en plan som gynnar medel- och arbetarklassen, svarade Harris.

Trump kontrade med att säga att USA under Harris och Biden har den ”kanske värsta inflationen någonsin”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varit en katastrof för medelklassen” säger Trump om Harris ekonomipolitik. Foto: Alex Brandon

Utrikespolitiken

Två stora krig pågår parallellt i världen och präglar även det amerikanska valet. Trump anklagade under debatten sin motståndare för att ha varit en bidragande faktor till kriget i Ukraina.

– Hon hade ett möte med Zelenskyj och Putin, och tre dagar senare bröt kriget ut, hävdade han.

I nära anslutning passade Harris på att rikta en känga mot Trump.

– Han fick sparken av 81 miljoner människor. Jag har rest världen runt som vicepresident och världsledare skrattar åt Trump.

Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kamala Harris attack mot Donald Trump i presidentvalsdebatten inför USA-valet 2024. Foto: DEMETRIUS FREEMAN / POOL

Aborten

Rätten till abort ses som en hjärtefråga för Harris, medan Trump har en mer restriktiv hållning. Det blev stundvis känslosamt när frågan togs upp under debatten när Harris riktade sig direkt mot väljarna och lovade att hon ska återinföra aborträtten.

När frågan diskuterades hävdade Trump felaktigt att det i vissa delstater är lagligt att mörda bebisar efter att de fötts. Det fick ABC:s programledare tillbakavisa.

Men även Harris kom med evidenslösa uttalanden i frågan, som till exempel att Donald Trump kommer införa ett nationellt abortförbud om han blir president, vilket han själv förnekat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Trumps abortkommentar mothugg från Harris. Foto: Alex Brandon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet