Ett montage på Donald Trump och sociala medier-inlägg där Taylor Swift påstås stötta honom i valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI-genererade bilder och sjungande guvernörer – så försöker presidentkandidaterna närma sig Taylor Swift i sina valkampanjer. Foto: Julia Nikhinson/AP/TT & Bilder från Donald Trump/Truth Social

Kandidaterna i kamp om Taylor Swift – Trump spred AI-genererade bilder

Publicerad

Med bara lite mer än två månader kvar till valet i USA väntar Trump och Harris fortfarande på ett besked som skulle kunna få stor betydelse för utfallet: Taylor Swifts välsignelse.

Än så länge har superstjärnan varit tyst om vilken kandidat hon stöttar – men den senaste veckan har båda läger använt sig av henne i sitt kampanjande.

Taylor Swifts betydelse för amerikansk politik är bevisat stor. För drygt ett år sedan delade stjärnan ett Instagram-inlägg där hon uppmanade sina 283 miljoner följare att registrera sig för att rösta. Resultatet blev över 35 000 nyregistreringar, skriver amerikanska NPR.

Under året som gått har hennes inflytande ökat ännu mer i och med jätteturnén ”The eras tour” – som slog publikrekord tre kvällar i rad när den kom till Stockholm i maj.

USA-val 2024

Stödet från Swift

Med andra ord är det inte konstigt att både demokrater och republikaner omnämner Swift i sina kampanjer, och den senaste veckan har det hela trappats upp ytterligare.

Under Demokraternas konvent i Chicago har partiföreträdare strösslat med referenser till artisten. Donald Trump har i sin tur delat AI-genererade bilder med det felaktiga budskapet att han redan fått Swifts stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet