Massturism och kulturarv. La Sagrada Familia i Barcelona och turister i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den lokala kulturen påverkas av överturismen, och utan lokal befolkning finns ingen kultur, menar forskaren Anna-Paula Jonsson. Foto: TT

Så påverkas kulturarv av överturism

Uppdaterad
Publicerad

Överturismen kan både gynna och skada kulturarv.

– Vi har kulturarv som underhålls av och kan byggas klart tack vare överturism, säger Anna-Paula Jonsson, forskare och framtidstrateg.

2024 väntas bli ett rekordår för turismen, vilket SVT tidigare rapporterat om. Samtidigt avlöser protester mot överturismen varandra. I såväl Barcelona som Mallorca har lokalbefolkningen tagit till gatorna och uppmanat turister att åka hem.

Enligt Anna-Paula Jonsson, forskare och framtidsstrateg på Kairos future, riskerar överturismen att tömma samhällen på lokalbefolkningen, och med det även den lokala kulturen.

– Om en plats får en alldeles för stor andel turister i förhållande till den permanenta, bosatta befolkning, så påverkar det den lokala kulturen, säger hon.

Massturism och kulturarv

Anna-Paula Jonsson menar att överturism både kan få negativa och positiva konsekvenser för kulturarv.

– Tänker man till exempel gamla ruiner eller slott där folk ristar in sitt namn så kanske det kan kännas romantiskt, men om hundratusentals människor gör det så tar kulturarvet stryk över tid, säger hon men framhåller också att kulturarv kan gynnas av turism.

– Vi har kulturarv som underhålls av och kan byggas klart tack vare överturism, som La Sagrada Familia i Barcelona, säger Anna-Paula Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.