Plakat mot turism i Spanien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barcelonas gator fylls av demonstranter, se klippet. Foto: Reiuters

Tusentals protesterar mot turismen i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer gick på lördagskvällen ut på Barcelonas gator i protest mot överturismen som satt negativa konsekvenser i lokalbornas liv. Men även i Sverige har överturismen börjat skava.

På flera håll i Spanien har det hållits protester mot överturismen i landet. I Palma, Mallorca, samlades omkring 10 000 personer i slutet av maj för att demonstrera mot överturismen. Och på lördagskvällen samlades omkring 3 000 personer för att protestera mot samma sak i Barcelona.

Spanien är inga främlingar för turism. Men på senare år har det lett till negativa konsekvenser för lokaborna. Bostadspriserna skenar, hyrorna slår i taket och vardagliga ting som kollektivtrafik och elektricitet ökar markant, vilket gjort det svårt att bo kvar.

SVT har tidigare träffat Charles Duran på Mallorca som tvingas leva i en husvagn utanför Palma på grund av att det är för dyrt att bo i stan.

Kan inte förse turister med vatten

På en annan Medelhavsö cirka 900 kilometer från Mallorca ligger Sicilien. Där pågår möjligen inga turistdemonstrationer, men den rådande vattenbristen har gjort sig så pass påmind att hotell och bed and breakfasts runt om på ön tvingats avvisa turister på grund av att de inte kan förse gästerna med vatten.

Sicilien utlyste tidigare i år ett nödläge till följd av vattenbristen och öns lokala styre har efterfrågat subventioner från regeringen för att kunna importera vatten från fastlandet. Men det finns i nuläget i konkreta planer på att hjälpa ön, skriver CNN.

Samtidigt säger det lokala turistdepartement att de förväntar sig att antalet turister som reser till ön kommer öka med två procent gentemot föregående år.

Problem även i Sverige

Hemma i Sverige har turismen också fått konsekvenser på sina håll. På Gotland mäktar infrastruktur och sjukvård inte med en ökning från 60 000 invånare till en miljon. Därför har diskussionen om turistskatt tagit fart. En skatt som inte får sättas i dag men som regionrådet Mei Fohlin (S) vill införa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.