Person i kostym går utomhus nära buskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stephen Miran beskrivs hjärnan bakom Trumps tullar mot omvärlden – hör om hur han vann presidentens förtroende. Foto: Ben Curtis

Ekonomen om Trumps tullar: ”Början på ett fullskaligt finansiellt krig”

Publicerad

Onsdagens besked om Trumps tullar kan bli de mest aggressiva mot omvärlden i modern tid, enligt experter.

– Det är början på ett fullskaligt finansiellt krig, säger ekonomen Klas Eklund.

Tullarna som Trump planerar att införa den 2 april ska enligt Vita huset börja gälla med omedelbar verkan. Exakt vad de omfattar är i nuläget oklart, men Trump kallar dagen ”Liberation Day” och tullarna ingår i det ekonomiska programmet ”Maganomics”.

Beskedet har medfört många varningssignaler, bland annat en skakande börs och flera varningar från ekonomer.

Trumps tullar

Han är mannen bakom tullarna

Någon som dock tror fullt ut på beslutet är mannen bakom tullarna – Stephen Miran – som Trump utsett till sin topprådgivare i ekonomiska frågor. Miran skrev en uppmärksammad policyessä förra året om USA:s roll i den globala handeln, vilken sägs ha inspirerat Trump.

Klas Eklund, ekonom på Dahlgren Capital, kallar tullarna en ekonomisk krigsstrategi.

– Det är inte bara tullar det handlar om, det finns en lång rad olika vapen i den arsenalen som Miran har publicerat.

Eklund: Man använder militär utpressning

I Mirans verktygslåda finns också ränteregleringar där man ska tvinga omvärlden att i praktiken skriva av en del av den amerikanska statsskulden, enligt Klas Eklund.

– Man ska starta en särskild fond för att göra fientliga övertag av utländska företag, man vill lägga beslag på mineraler i andra länder. Och så använder man militär utpressning, säger han och fortsätter:

– Det är början på ett fullskaligt finansiellt krig vi bevittnar.

Från amerikanskt håll vill man ha jobb hem till USA. Klas Eklund förstår delvis hur de resonerar.

– Om man hotar med tullar kan dels ett antal europeiska och andra företag välja att producera mer i USA för att slippa tullar, som då ger inkomster till statskassan.

Tullarna kan ge inflation

Men – det här kommer med en kostnad, säger Eklund. Tullarna driver upp kostnader och priser, vilket kan ge inflation som kan dra iväg ganska ordentligt, säger han.

– Det andra är att handeln minskar och också realinkomster. Då ökar osäkerheten, vilket ger sämre investeringar och långsammare tillväxt. Egentligen betydligt sämre på alla områden på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet