Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmsvecka i kroatiska Split: ”Man hör nästan bara svenska – man vill göra det som alla andra gör” Foto: Karin Fallenius / SVT

Ny Stockholmsvecka har tagit form – i Split: ”Invaderat av 06:or”

Uppdaterad
Publicerad

Det är vecka 27 och för många betyder det sista arbetsveckan innan semestern eller lugna dagar i husvagnen. För andra betyder det helt enkelt fest – massor av fest.

I år har hundratals svenskar, i synnerhet stockholmare födda 2006, intagit Split i Kroatien för en vecka med bad, gemenskap – och alkohol.

SVT har rest till den dalmatiska rivieran för att ta reda på varför.

Stockholmsveckor i Båstad, på Gotland och Saint-Tropez har varit omskrivna länge. Numera har de fått en konkurrent i Kroatien.

Landet är en av svenskarnas favoritdestinationer i år, enligt resebolagen. Men det är inte helt helt klart varför så många som har gått ut tvåan på gymnasiet är just i Split i vecka – inte ens för dem som är där.

– Jag vet inte vad grejen är alltså. Det är inte som att det står på Google, men alla 06:or är i Split, säger Themin, 06:a från Stockholm.

– Det är någon har bokat från början och sen har alla bara följt med, säger Leon, som också är född 2006 och från Stockholm.

Festresan tycks ha blivit något av en tradition bland elever på många Stockholmsgymnasium. Första året åker många till Palma, andra året till Split och tredje året till Ayia Napa, säger ungdomar som SVT pratat med.

– Det är invaderat av 06:or från Stockholm, det är nästan svårt att komma in på ställen för att det är så mycket folk, säger Tea Snidare, 06:a från Stockholm i Split.

Så hur allvarligt blir stöket?
– En del av ungdomarna har berättat att de själva eller vänner blivit drogade på klubbarna, och lokal media rapporterar om slagsmål mellan svenskar och norrmän. Men jag tycker också att man möter en fin sammanhållning bland 06:orna, säger Karin Fallenius, SVT:s reporter på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.