Badplats, SVT:s reporter Markus Aamisepp och personer som festar på en klubb i Visby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter åker till Gotlands populäraste platser på sociala medier – hit kommer nästan en miljon per sommar. Foto: SVT/TikTok

Gotlänningar inför turistsommaren: ”Vi vill inte ha hit fler turister”

Publicerad

Turismen på Gotland drar in miljarder varje år. Samtidigt innebär den också problem som vattenbrist och trängsel.

– Jag förstår inte riktigt var tillväxten kommer ifrån om de ska ligga och bada i ett vattenbrott hela dagarna, säger Fredrik Hedberg som bor vid den populära badplatsen Blå lagunen.

Varje sommar besöks Gotland – en ö med cirka 61 000 bofasta invånare – av ungefär en miljon turister.

– Vi har en infrastruktur som inte alltid mäktar med ett högt tryck under de här sommarveckorna, säger Karin Winsnes, näringslivsstrateg vid Region Gotland.

En av de största utmaningarna är vattenbristen. Regionen satsar på att uppmana turister och bofasta att spara på vatten, bland annat genom att ta morgondopp istället för att duscha.

– Just nu ser läget lite bättre ut men den vattensituation vi har på Gotland är ju ansträngd, säger Winsnes.

Visbybon: ”Gentrifieringen är förödande”

Samtidigt kantas bostadsmarknaden på ön av kraftig säsongsvariation då hyresvärdar ofta hyr ut nio-tio månader om året. Under sommaren hyrs bostäderna ofta ut till turister för en högre hyra.

– Den här gentrifieringen är förödande för Gotland. Det som händer är att våra fullt fungerande bostäder köps upp av personer som inte behöver ett hus till, säger Visbybon Knut Stahle.

Infrastrukturen mäktar inte alltid med

För att kunna ta emot fler turister vill Region Gotland få besökarna att sprida ut sig på olika delar av ön och under andra årstider än sommaren.

– Ett exempel är Blå lagunen. Vi väljer att inte ens prata om den i våra kanaler. Vi kan via vår kommunikation styra besökare till andra platser, säger Karin Winsnes.

– Blå lagunen har varit ett stort problem under många år, säger Olof Karlsson, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen på Gotland.

– Där gjordes förra året en utökning av parkeringsytan vilket har gjort att det fungerar mycket bättre.

Fler turister kan väntas i norr

Klimatförändringarna med allt varmare somrar i bland annat södra Europa kan innebära att fler turister börjar titta norrut. Det säger Carina Ren, turismforskare vid Aalborg universitet i Danmark i SVT:s utrikesbyrån.

– Därför måste vi förbereda oss på att reglera, lagstifta och beskatta turismen, säger hon i programmet.

TURISMEN 2024

Enligt FN:s turistbarometer väntas turismen ta tillbaka hela tappet från coronapandemin och nå nya rekordnivåer i år, med en förväntad tillväxt på 2 procent över 2019 års nivåer.

Även World Travel and Tourism Council förutspår ett rekordår för den internationella turismen 2024.

Enligt statligt finansierade Visit Sweden väntas antalet utländska turister som kommer till Sverige öka under 2024.

SÅ HAR BOSTADSPRISERNA UTVECKLATS PÅ GOTLAND

Ökade kvadratmeterpriser

Under de senaste 10 åren har kvadratmeterpriserna på Gotland ökat med nästan 93 procent. Under samma period ökade kvadratmeterpriserna i riket med ungefär 57 procent. Det visar siffror från svensk mäklarstatistik.

Lägre inkomster på Gotland

Samtidigt ligger de gotländska hushållens disponibla inkomst på en lägre nivå än i riket som helhet.

Under 2022 låg den disponibla medianinkomsten på 385 000 kronor på Gotland jämfört med rikssnittet på 423 000 kronor. Det visar siffror från SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.