Tre personer står tillsammans. Bakgrund: byggnad och grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Choklad och godis är dyrare i år – påverkar detta hur människor konsumerar – inte minst under påsk? Starta videon och hör vad folk tycker. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Påskgodis rekorddyrt: ”Handlar mindre choklad”

Uppdaterad
Publicerad

Påskens goda traditioner kostar mer än tidigare. Ny statistik från SCB visar att både sill, lammkött och choklad har blivit rejält dyrare. Allra värst drabbat är chokladälskare, där priset ökat med hela 29 procent på bara ett år.

Enligt SCB:s konsumentprisindex för mars 2025 har påskens klassiker blivit en riktig plånbokstjuv. Chokladpriserna har nått rekordnivåer till följd av höga kakaopriser, och från februari till mars steg chokladen med ytterligare 4,7 procent. Även godis har ökat – med 3,2 procent på ett år.

SVT har också verifierat tre påståenden om lösgodis: Priset, chokladen och placeringen.

Allt är inte nattsvart

Sillen, en självklarhet på påskbordet, har gått upp med 7,4 procent jämfört med mars i fjol. Lammköttet har ökat ännu mer och är 10,2 procent dyrare än förra året.

Äggen, som ofta sjunker i pris inför påsk, blev 0,9 procent billigare i mars jämfört med samma månad förra året.

Hur reagerar konsumenterna på prisökningen? Har man börjat spara in på påskgodiset? Starta klippet ovan och hör svaren.

Hör vad vad de tycker om prisökningen i klippet ovan. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT
Hör vad vad de tycker om prisökningen i klippet ovan. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Prisutveckling på påskmat

Förändring sedan mars 2024

Choklad 28,9 procent dyrare

Sill 7,4 procent

Potatis 5,5 procent

Godis (konfektyr) 3,2 procent

Kaviar 1,7 procent

Fjäderfän (kyckling) 1,7 procent

Gravad/rökt lax -0,1 procent

Ägg -0,9 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.