Enligt SCB:s konsumentprisindex för mars 2025 har påskens klassiker blivit en riktig plånbokstjuv. Chokladpriserna har nått rekordnivåer till följd av höga kakaopriser, och från februari till mars steg chokladen med ytterligare 4,7 procent. Även godis har ökat – med 3,2 procent på ett år.
SVT har också verifierat tre påståenden om lösgodis: Priset, chokladen och placeringen.
Allt är inte nattsvart
Sillen, en självklarhet på påskbordet, har gått upp med 7,4 procent jämfört med mars i fjol. Lammköttet har ökat ännu mer och är 10,2 procent dyrare än förra året.
Äggen, som ofta sjunker i pris inför påsk, blev 0,9 procent billigare i mars jämfört med samma månad förra året.
Hur reagerar konsumenterna på prisökningen? Har man börjat spara in på påskgodiset? Starta klippet ovan och hör svaren.
Prisutveckling på påskmat
Förändring sedan mars 2024
Choklad 28,9 procent dyrare
Sill 7,4 procent
Potatis 5,5 procent
Godis (konfektyr) 3,2 procent
Kaviar 1,7 procent
Fjäderfän (kyckling) 1,7 procent
Gravad/rökt lax -0,1 procent
Ägg -0,9 procent