Riksteatern, Röhsska museet i Göteborg och Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk är några av de statligt finansierade scener och museum som kommer omfattas av kulturdepartementets nya stöd på 319 miljoner.
Krisstödet kan kompensera för mellan 70 och 80 procent av kulturinstitutionernas beräknade intäktsbortfall. På så vis är dagens besked positivt, tycker Elisabeth Pirak Kuoljok, tillförordnad museichef vid Ájtte.
– Det är helt fantastiskt! Det känns väldigt positivt att man också ser att vårt museum i Jokkmokk också påverkas av pandemin. Turistnäringen tog ju helt stopp här. Det gick från en vecka till en annan, människorna bara försvann, säger Elisabeth Pirak Kuoljok till Kulturnyheterna.
Kompenserar för intäktsbortfall
Under våren har flera statligt finansierade kulturinstitutioner stöttats genom tidigarelagda utbetalningar av redan befintliga kulturstöd, men de har larmat om att situationen kräver mer resurser.
Magnus Aspegren, VD för Riksteatern, tycker att stödet är betydelsefullt, både ur ett ekonomiskt och symboliskt perspektiv.
– Riksteaterföreningarna är grundstommar för att kultur ska finnas i hela landet och det ideella arbetet får inte glömmas bort. Vi behöver med all kraft stötta upp så att de står stadiga när detta är över och vågar arrangera scenkonst igen, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.
”Vårt årliga bidrag är blygsamt”
Nina Due, chef för Röhsska museet i Göteborg, välkomnar också stödet.
– Röhsska har ju ett nationellt uppdrag för att skapa en mötesplats som Sveriges enda specialmuseum för design- och konsthantverk. Det är ett jätteviktigt uppdrag men vårt årliga bidrag är blygsamt. Vi väntar på besked om vad det nya stödet innebär för vår verksamhet, säger Nina Due till Kulturnyheterna.
Länsmuseerna omfattas inte
Men det är inte alla som ser sig som vinnare efter fredagens besked. Länsmuseerna lämnas utanför de nya stödåtgärderna.
– Återigen lämnas den regionala kulturen utanför. Vi omfattades inte heller av regeringens tidigare stöd på 500 miljoner. Staten måste ta sitt ansvar för att det ska finnas regionala museer även efter pandemin, säger Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd, i ett pressmeddelande.
Enligt Amanda Lind är kulturdepartementet i kontinuerlig dialog med Sveriges regionala kulturverksamheter. Hon uppmanar regioner och kommuner att prioritera kultur.
– Vi har skjutit till 15 miljarder kronor till kommuner och regioner och det är viktigt de nu svarar upp och prioritera de kulturverksamheter runt om i landet som drabbats, säger kulturminister Amanda Lind.
Regionerna kan ju hävda att de har viktigare saker att prioritera just nu?
– Samtidigt är kulturen något vi alla har stor glädje av och som staten, regionerna och kommunerna finansierar tillsammans. Därför måste alla ta sitt ansvar.