Kvinnor inom filmbranschen är nästan dubbelt så utsatta för sexuella trakasserier på jobbet som kvinnor i allmänhet. Det visar den rapport som Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet genomfört i spåren av #tystnadtagning, och som presenterades under tisdagen.

Så ska scenkonstbranschen komma till rätta med sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Nolltolerans och chefer som tar sitt ansvar. Det är några av åtgärderna som Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet ser som nödvändiga för att komma till rätta med de utbredda problemen med sexuella övergrepp inom branschen.

65 procent av kvinnor inom film och tv har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet under sitt yrkesliv. Det visar den rapport som Svensk Scenkonst och Teaterförbundet för scen och film satt ihop med enkätunderlag från Kantar Sifo och som presenterades under tisdagen.

Orsakerna till problemen inom branschen är många. Enligt enkätsvaren råder det en stark tystnadskultur och ansvaret läggs allt för ofta på den utsatta. Många upplever att konsten används som ursäkt och att det är svårt att hantera så kallade manliga genier.

Starka maktstrukturer och hierarkier

Enligt Kommissionens analys finns det starka maktstrukturer och hierarkier i branschen, vilket sammanfaller med bristande rutiner och konflikthantering. Tillfälliga arbetsgemenskaper gör människor mer utsatta och vissa personers stjärnstatus blir en grund för maktutövning. Därför verkar tillsvidareanställning ha en skyddande effekt mot sexuella trakasserier.

För att få till en förändring krävs att kunskapsnivån höjs. Information och utbildning efterfrågas av många. Men framför allt behöver ansvariga gå från ord till handling. Nolltolerans mot sexuella trakasserier måste efterlevas och chefer måste ta sitt ansvar, anser de som svarat på enkäten som ligger till grund för rapporten.

Levandegöra policys och rutiner

Rapportförfattarna trycker på att man behöver levandegöra de policys och rutiner som finns på arbetsplatserna. Ett förslag är att använda riktlinjer från Diskrimineringsombudsmannen. Men de uppmanar också till att överväga förändringar av kollektivavtalet, som att skärpa arbetsgivarens skyldighet att bedriva aktiva åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.