• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På Guldbaggegalan 2018 var många gäster klädda i svart för att manifestera mot sexuella trakasserier. Foto: Jonas Ekströmer/TT

65 procent av kvinnorna i filmbranschen har utsatts för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor inom filmbranschen är nästan dubbelt så utsatta för sexuella trakasserier på jobbet som kvinnor i allmänhet. Det visar den rapport som Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet genomfört i spåren av #tystnadtagning, och som presenterades under tisdagen.

– Det är nu bevisat att vårt område är mer utsatt än Sverige i övrigt, säger Anna Carlsson, Teaterförbundets ordförande.

Kommissionen tillsattes av Svensk Scenkonst och Teaterförbundet för scen och film som en reaktion på de vittnesmål om sexuella trakasserier som kommit fram i samband med #metoo och uppropet #tystnadtagning, signerat av 703 kvinnliga skådespelare. Efter vittnesmålen om omfattande sexuella trakasserier och övergrepp skickades enkäter ut till arbetsgivare och anställda inom scenkonsten. Syftet är att se omfattningen på problemet, och bli bättre på att förebygga och hantera sexuella trakasserier inom branschen.

Rapporten visar att kvinnor är mer utsatta än män för sexuella trakasserier, framför allt yngre kvinnor och kvinnor verksamma inom film och tv. 65 procent av kvinnor inom film och tv har utsatts för sexuella trakasserier i eller kring sin arbetssituation under sitt yrkesliv. För kvinnor verksamma inom scenkonst är siffran 47 procent.

Metoo för skådespelare

Motsvarande siffra för män inom filmbranschen är 19 procent, och för kvinnor i allmänhet 34 procent.

Yngre kvinnor mest utsatta

Situationen har förbättrats något med tiden, dock är kvinnor i branschen fortfarande mer utsatta än andra. Under de senaste tolv månaderna har åtta procent av kvinnor inom scenkonsten utsatts för sexuella trakasserier i eller kring sin arbetssituation, jämfört med fem procent av kvinnor i allmänhet. När det gäller kvinnor inom scenkonsten i åldern 18-29 år har hela 19 procent blivit utsatta senaste året, jämfört med 11 procent av kvinnor i allmänhet i samma ålder.

Enligt undersökningen har majoriteten av dem som utsatts inte informerat någon ansvarig. Detta av oro för att det ska missgynna karriären och av rädsla för att inte bli tagen på allvar. Av dem som har informerat ansvarig så uppger mindre än hälften att chefen vidtagit åtgärder och bara tre av tio är nöjda med hanteringen.

”Får inte förekomma”

Nu vill Svensk Scenkonst och Teaterförbundet se åtgärder för att åtgärda problemet från teater- och filmvärldens arbetsgivare:

– Det som upplevs av en del som en jobbig situation ser vi som något positivt. Det här är ett bra tillfälle att göra något, att flytta fram positionerna, säger Anna Wahl, professor i genusvetenskap och ordförande för kommissionen, och fortsätter:

– Lagen är tydlig, sexuella trakasserier får inte förekomma.

Upprop fick enormt genomslag

I november 2017 gick över 700 kvinnliga skådespelare samman i ett upprop mot sexuella trakasserier i Svenska Dagbladet. Uppropet bestod av redogörelser av sexuella övergrepp och trakasserier som skådespelerskorna bevittnat eller själva utsatts för i film- och teaterbranschen. I samband med uppropet fick #tystnadtagning ett enormt genomslag i sociala medier och ledde till svartklädda manifestationer på Guldbaggegalan, där bland annat Mia Skäringer och Angelika Prick krävde förändring.

– Uppropen har delat in hela världen i ett före och ett efter. Ett slags framkallningsvätska på missförhållanden och brist på jämställdhet, säger Michael Björkhagen, kyrkoherde i kungliga hovförsamlingen och ledamot i kommisionen.

4 700 personer har svarat på enkäten som genomförts av Kantar Sifo. 68 procent av de svarande arbetar inom scenkonsten, sju procent inom film eller tv, tio procent inom frigrupper och 16 procent inom biograf eller övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet