• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppropet #tystnadtagning i stor galamanifestation: 50 skådespelerskor intog scenen

Uppdaterad
Publicerad

Redan på förhand hade det ryktats om en stor metoo-manifestation på årets Guldbaggegala: Måndagskvällens festligheter avbröts plötsligt när 50 kvinnliga skådespelare i uppropet #tystnadtagning intog scenen. Nu vill de inleda en väg framåt efter larmet om trakasserier i branschen.

Det började som en protest och tar nu formen av en politisk rörelse: Efter att fler än 800 skådespelerskor gått samman i ett upprop mot sexuella trakasserier i film- och teaterbranschen förväntade sig många att något skulle hända under måndagens Guldbaggegala.

Och en dryg halvtimme in i måndagkvällens festligheter hände det: 50 kvinnor reser sig plötsligt på olika håll i salongen och samlas på scen, där komikern Mia Skäringer tar till orda:  

Kampanjen #MeToo

– I dag är det fortfarande science fiction att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män, lika många repliker på film som i möten. Science fiction att en kvinna ska kunna röra sig tryggt, sa Mia Skäringer på scenen.

– Är det här framtid? Är det såhär det ska vara? Vi vill ta nästa steg.

Startskott för upprop

Uppropet #tystnadtagning, med flera skakande vittnesmål om övergrepp och trakasserier i branschen, skapade enorm uppmärksamhet i slutet av förra året och blev startskottet för en våg av upprop från dussintals branscher.

Inför galans miljonpublik deklarerade skådespelerskorna att de nu vill se en framåtrörelse i branschen, ett nästa steg efter vittnesmålen där sexism inte accepteras. Skådespelarna Mia Skäringer, Angelika Prick och Ingela Olsson turades om att beskriva gruppens förhoppningar.

– Vi ska inte fnissa bort olämpliga skämt – vi ska bryta tystnaden så att världen förstår att konsekvenserna av sexuella trakasserier inte är tystnad, utan tag, sa skådespelaren Ingela Olsson.

– Sexism ska förpassas till museet som en dammig företeelse.

Jubel från stående salong

Manifestationen möttes av stående ovationer från Sveriges samlade skådespelarelit.

– Nu tar vi det här steget tillsammans, för dem som gått före, och för dem som kommer efter, för våra systrar, och för våra bröder. Tystnad, tagning, varsågoda, avslutade Mia Skäringer framförandet.

Redan innan galan hann starta satte #tystnadtagning tonen inför det kommande manifestet, när ett 50-tal svartklädda skådespelerskor tågade nedför röda mattan hand i hand, under tystnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet