• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rekordstark uppställning inför Guldbaggen – men Metoo-debatten står i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen är det dags för årets Guldbaggegala. Bokslut för ett passerat filmår som upprepade gånger beskrivits rekordartat för svensk film – men även ett av de mer dramatiska. I sviterna av det uppmärksammade metoo-uppropet #tystnadtagning står nu både den svenska filmbranschen – och världen i övrigt – inför nya allvarliga utmaningar.

– Förra året bestämde Guldbaggeledningen att kategorin Bästa film skulle utökas till fem nominerade istället för de tidigare tre. Tajmingen var väl inte helt klockren, eftersom vi inte ens kunde räkna till tre riktigt bra svenska filmer under 2016, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin:

– Men nu känns det plötsligt helt rätt. 

Guldbaggen 2018

För det är ett starkt filmår 2017 som Guldbaggegalan nu under måndagskvällen förväntas knyta ihop.

Nominerade Jens Assurs Korparna, Januz Metz Pedersens Borg och kortfilmer som Niki Lindroth von Bahrs Min Börda har öppnat filmfestivaler och prisats runt om i världen.

Sahlin: ”Ovanligt bra”

Amanda Kernells hyllade långfilmsdebut Sameblod gavs högst recensionsindex av de svenska filmer som gick upp på vita duken under 2017 – följt av Ruben Östlunds The Square och Tarik Sahles The Nile Hilton Incident.

Och så förstås: den där Guldpalmen.

– Filmåret 2017 bjöd ju på ovanligt många bra svenska filmer, men bäst av alla var The Square. Ruben Östlund vann Guldpalmen, filmvärldens finaste pris, och har tagit hem ett helt gäng andra pokaler efter det. Det borde ju göra honom till favorit, men jag tror tvärtom att det kan ligga honom i fatet, säger Fredrik Sahlin:

– Man kan tänka sig att juryn i något slags jantelags-tänk tycker att han redan har prisats tillräckligt. Men någon av de tyngsta baggarna Film eller Regi lär The Square i alla fall få – något annat vore ett tjänstefel.

Metoo-rörelsen blev tongivande

Men filmåret kom också att präglas av något annat, långt ifrån glamourösa prisutdelningar och glittrande hyllningar.

För i kölvattnet till metoo-rörelsen följde den 8 november förra året ett skådespelarupprop där 804 av landets kvinnliga skådespelare vittnade om sina upplevelser och inte minst utbreddheten av grova sexuella övergrepp i film- och teatervärlden. 

I slutet av november lästes även vittnesmålen upp från scener runt om i Sverige. I samband med det publicerades ett manifest där gruppen bakom uppropet bland annat krävde att övergrepp måste få konsekvenser.

En aktion på kvällens Guldbaggegala är nu också att vänta, berättar Fredrik Sahlin.

– Skådespelargänget bakom metoo-rörelsen #tystnadtagning har utlovat en aktion, det ska bli intressant att se vad det kan röra sig om. Det vore ju onekligen bra om det är något som rufsar till den här annars välkammade galan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2018

Mer i ämnet