Så skiljer sig brittisk naturfilm från svensk

Uppdaterad
Publicerad

Sir David Attenborough kallas ofta för naturfilmens nestor och i vår är 94-åringen aktuell med ännu ett naturprogram, En perfekt planet, som just nu visas på SVT Play. Även här i Sverige finns en lång tradition av att filma naturen på tv. Vi har tittat närmare på skillnaderna mellan svensk och brittisk naturfilm.

Vi känner igen honom som den förtroliga och entusiastiska berättarrösten i otaliga naturprogram på BBC. Det är de storslagna vyerna, dramatiska scenerna och det personliga tilltalet som sedan 70-talet fångat tv-publiken. Tillsammans med filmteamet på BBC bidrog Attenborough till att göra genren folklig genom sin förmåga att kombinera kunskap och underhållning.  

I vår är 94-åringen aktuell som berättare i BBC:s En perfekt planet, som handlar om krafterna som skapar balans på planeten men också om systemets skörhet. 

– Attenborough är ju stor för att han har den här kunskapen och viljan och han brinner för det han berättar om, säger naturfilmaren Stefan Quinth.

Sveriges egen Attenborough  

En annan skicklig berättare var den svenske naturfilmaren Jan Lindblad som gjorde filmer under 60- och 70-talen. Han hade tigrar hemma, skildrade Trinidads oljefåglar och riktade etnologens blick mot Sydamerikas ursprungsbefolkning. En klassisk scen är när Jan Lindblad brottas med en anaconda i Guyana 1975. Kanske är han den närmaste vi kommer en svensk Attenborough.

– Jan Lindblad var absolut en motsvarighet till David Attenborough på sin tid. Jan lindblad var en person som hade berättarkunskapen, man kunde se en helt kolsvart scen och så fort Janne berättade så blev det spännande, säger Stefan Quinth.

Långsammare tempo i Sverige

Stefan Quinth berättar att David Attenborough varit en förebild för många svenska naturfilmare men att traditionen här historiskt sett skiljer sig från den brittiska.

– I Sverige har vi jobbat väldigt ensamt under många år, sen har vi inte de ekonomiska förutsättningar som man har haft i England. Svenska traditionen bygger på ett långsammare tempo. Det är inte det här 'äta eller ätas' som man har i brittisk tradition, säger Stefan Quinth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.