SVT:s vd Eva Hamilton tycker att det är orättvist om det framöver bara är äldre personer som betalar tv-avgiften. Foto: TT

Så tycker partierna om tv-avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst måste nu betala tillbaka 40 miljoner kronor till de som betalat avgift för datorer. Politikerna kommer att bli tvungna att fatta beslut om hur public service ska finansieras, menar SVT politiska kommentator Pontus Mattsson.

I mer än hundra år har vi betalat avgift för att ha radio och på senare år har tv-avgiften också gällt tv. Men så kom datorerna och gjorde frågan till en svårknäckt nöt. Politikerna är oense.

I vintras började radiotjänst ta ut tv-avgift även för datorinnehav, då en teknikneutral tolkning gjordes. Men det beslutet revs upp av högsta förvaltningsdomstolen i juni och omkullkastade det system som många förväntade sig skulle gälla.   

Medier

– Domen innebar att det blir mer eller mindre akut att lösa frågan om finansiering. Eftersom man nu inte måste betala avgift om man bara har dator så måste ju frågan lösas på något sätt, säger Pontus Mattsson, som bevakar politik på SVT.

Regeringen duckar

Men efter detta har regeringen inte gjort något för att ta tag i frågan. Det är dock upp till politikerna om de vill ändra systemet och skiljelinjen går mellan de som vill betala via avgift på skatten och de som vill fortsätta ha licenspeng.

– De som argumenterar för att ha en skatt känner att det är enklare, man behöver inte kontrollera vem som har apparat eller inte. Public service själva  har alltid varit kritiska till att ha en skatt eftersom man har fruktat att politikerna ska komma och lägga sig i. Det skulle bli lättare att spara på public service när man ska spara på annat i samhället, säger Pontus Mattsson.

Partierna oeniga

I en rundringning till riksdagspartierna uppger alla att frågan måste ses över, och flera partier svarar något vagt på frågan om huruvida public service ska vara skattefinansierat. Men grov skissat ser det ut så här:

Alla alliansparter tycker att public service i framtiden ska finansieras genom skattemedel eller genom en avgift som liknar begravningsavgiften.

Oppositionen vill däremot utreda frågan innan svar ges, och Vänsterpartiet är i dagsläget mest positiv till tv-avgift. 

– Nu har det ju varit svårt för det har inte funnits någon enighet. Det har spretat åt olika håll och folk har haft gamla positioner i den här frågan trots att landskapet blir nytt i och men den här domen, så man måste tänka om helt enkelt, säger Pontus Mattsson.

Ingen valfråga

I höst stundar riksdagsvalet, men lösningen i den här frågan lär dröja. 

– På ett eller annat sätt kommer partierna vara tvungna att bestämma sig för hur de vill att public service ska finansieras. Ska det va en skatt eller ska det vara en avgift? Politikerna kan inte bara passa i frågan. Inom de närmsta åren måste frågan lösas på något sätt, säger han. 

Fakta: Här är partiernas uppfattning

Moderaterna: Moderaterna vill att detta skall finansieras via skattsedeln. Hur detta rent tekniskt skall ske måste utredas ytterligare. Fram till dess står partiet bakom den nyligen beslutade public servicepropositionen som innebär att det nuvarande finansieringssystemet bibehålls under kommande tillståndsperiod.

Folkpartiet: Vill att avgiften ska vara individuell och gälla för alla över 18 år med undantag för dem som inte har en inkomst. Avgiften kommer då att bli något lägre per individ än den är idag. Den ska vara oberoende av vilken teknisk utrustning som ger tillgången till public service. Avgiften ska separeras från skattesystemet så att oberoendet garanteras.

Centerpartiet: Teknikutvecklingen har gjort dagens modell omodern. Istället kan man ta ut en public serviceavgift/medieavgift av alla skattebetalare som man gör med till exempel begravningsavgiften.

Kristdemokraterna: Kristdemokraterna tycker att tv-avgiften ska ersättas med en public service-avgift via skattsedeln. Avgiften kan tas in av Skatteverket, men vid sidan av budgeten, på liknande sätt som systemet med begravningsavgiften.

Sverigedemokraterna: Har tidigare tittat på frågan och utrett alternativ och lutat åt att public service bör vara finansierat via skattesedeln, snarare än genom licenssystemet. I dagsläget har de dock inte huggit den uppfattningen i sten.

Socialdemokraterna: Vill ha en parlamentarisk utredning och kan inte säga någonting om hur de vill finansiera public service innan en sådan utredning är tillsatt och klar.

Miljöpartiet: Public service ska vara självständigt från staten och kunna vara oberoende i sin verksamhet. Tv-avgiftssystemet har fungerat väl för att nå dessa mål. Samtidigt tycker partiet att rätts- och teknikutvecklingen visar att det kan finnas behov av att se över systemet för att garantera finansieringen av public service. Exakt vilka förändringar som finns vet vi inte nu utan detta måste utredas särskilt.

Vänsterpartiet: Vill ha licensfinansierad publicservice, men utesluter inte annan lösning om en utredning skulle komma fram till något de anser vara bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet