Det var för två år sedan som konstnären Saga Berlin tillsammans med tre andra ertappades med att spraymåla en tom utomhusbassäng i Hägersten i Stockholm. Visionen var att skapa en graffitimålning, filma hela processen och sedan tvätta bort färgen.
Målet var ett konstverk som skulle ge en upplevelse av den kreativa processen, berättar Saga Berlin, och som därtill skulle ha skickats in till konsthallens Liljevalchs vårsalong följande år. Men så blev det inte.
– Jag har från början till slut tagit mitt ansvar för att jag begått en olaglig handling men jag har absolut inte haft uppståt att skada någon annan eller att skada platsen. Jag ville ge en upplevelse av den kreativa processen hos betraktaren, säger hon.
Hon har hela tiden nekat till brott och menar att hennes intention från början varit att sanera poolen själv, men kommunen valde att gå till domstol. Under onsdagen slog Södertörns tingsrätt fast att hon villkorligt döms för grov skadegörelse, med ett skadeståndetskrav på 280 860 kronor.
Enligt Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, kommer de nu överklaga domen.
– Att det har blivit en grov skadegörelse är nog på riktigt det enda som riktigt upprör mig just nu, eftersom grov skadegörelse är ett extremt grovt brott att bli dömd för, säger Saga Berlin.
Skadades vid terrordådet
Konstnären, fotografen och regissören Saga Berlin, som även går under artistnamnet Niceguzz, har bland annat gjort musikvideos till artister som Lilla Namo, Rosh och Cherrie. År 2006 Grammisnominerades hon även för videon till Cherries låt Tabanja.
Hon var även ett av offren för terrordådet på Drottninggatan i mars 2017 och i debatten som uppstått i samband med rättsprocessen har ersättningen på 150 000 jämförts med det skadestånd hon nu blir skyldig att betala.
– Jag tycker inte att man kan koppla ihop de sakerna. Däremot går det inte att förneka att det finns två extrema rättsprocesser där rättssäkerhet är extremt viktig. Den ena handlar om egendom och där jag är förövare. Den andra handlar om människovärde där jag är offer, säger Saga Berlin och fortsätter:
– Det är samma system som värderar människolivet och skadan på det, och samma system värderar nu egendomen och skadan på det. Men jag har inte gjort annat än att leva mitt liv. Jag har aldrig någonsin jämfört eller dragit paralleller mellan det här.
Kommunikationschefen: ”Fungerar inte så”
Den tillförordnade kommunikationschef på fastighetskontoret i Stockholm, Linda Leine, säger till Kulturnyheterna att hon är nöjd med att rätten kommit fram till att det rört sig om skadegörelse.
Vad tänker du om att hon ville sanera själv men inte fick?
– Det fungerar inte så, vi måste själva få rå över vår egendom. Man kan inte först medvetet gå in och utöva skadegörelse och sen kräva att få reparera det själv. Det är nåt vi gör med hjälp av våra upphandlade konsulter, annars kringgår vi lagen om offentlig upphandling, säger hon.
”Ger mig hopp”
På Facebooksidan Backa Saga har folk slutit upp i en insamling för att betala Saga Berlins skadestånd. De ska nu ha samlat in över 200 000 kronor.
– Någonstans så är det här en demokratisk berättelse som många engagerat sig i och som är mycket större än mig personligen. Det tycker jag är vackert och framförallt ger det mig hopp att saker och ting vågar utmanas på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt, säger Saga Berlin.