De senaste åren har en rad fel i faktaböcker uppmärksammats. Herman Lindqvists ”Mitt i allt”, Hanne Kjöllers ”En halv sanning är också en lögn” och Ann-Marie Åshedens ”Förbannelsen” är exempel på böcker som det stormat kring.
I dag drar Nordstedts tillbaka Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke”, efter ett brännande möte mellan författaren och bokens huvudperson Jan Guillou, i Gomorron Sverige.
Lasse Wierup är en av grundarna till förlaget Reporto och ger ut fakta- och reportageböcker som bygger på undersökande journalistik. Han är förvånad över att det här har kunnat hända gång på gång.
— Det är otroligt mer fatalt med fel i böcker, eftersom det blir så mycket svårare att reparera skadan. Böcker har så lång livslängd, säger han.
Efterlyser journalistiska krav
Lasse Wierup menar att det egentligen inte är någon större skillnad på att faktagranska litteratur och nyhetstext. Problemet, som han ser det, är att det saknas journalistisk kompetens på förlagen. Det behövs helt enkelt en djälvulens advokat.
— Den viktiga funktion som en redaktör och en nyhetschef fyller, och som innebär att hon eller han kräver att skribenten kan styrka sina påståenden, saknas. Jag tror att förlagen i för hög grad litar på den journalistiskt erfarna författaren. Men även Gulliou har säkert räddats av en nitisk redaktör någon gång, säger han.
”Författaren står för research”
En av de böcker som har kritiserats för att innehålla faktafel är Hanne Kjöllers ”En halv sanning är också en lögn”. Boken har givits ut i en uppdaterad version med korrigeringar, tillägg och förtydliganden.
Det beror inte på en bristande journalistisk kompetens på förlaget, säger förläggaren Dorotea Bromberg. Huvudansvaret ligger på författaren.
— Det handlar om en bok skriven av en opinionsjournalist och författaren får stå för sina åsikter och sin research, säger Dorotea Bromberg.