Thomas Bodström, Dragomir Mrsic, Marie Serneholt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör att vi gillar ”social deduction”-spel så mycket? Svaret får du i klippet. Foto: TT

Sällskapsspels-trend bakom ”Förrädarnas” succé

Publicerad

Under måndagen meddelade TV4 att nästa säsong av realityserien Förrädarna är öppet för alla att söka. Programformatet bygger på sällskapsspelet ”Maffia” och spelmodellen kallas ”social deduction” vilket blivit en folklig genre.

– Jag tror att traditionell media inspireras eftersom spelkulturen är så stor som den är idag. Vi ser allt fler spel som blir filmer, säger Evelina Ferbrache som är förbundsordförande på Sverok.

”Förrädarna” har gjort succé och lockat många tv-tittare. Den svenska versionen av programmet har hittills gått i två säsonger och går ut på att en grupp kändisar ska lista ut vem eller vilka som är förrädare, det vill säga vilka som ljuger om det fiktiva mordmysteriet i leken. Från och med nästa säsong kommer ”vanliga” människor att kunna delta.

Upplägget bygger på sällskapsspelet ”Maffia” och modellen kallas ”social deduction” vilket blivit en folklig genre. Det menar i alla fall spelkulturförbundet Sverok som säger att genren varit omtyckt länge men nu letat sig in i mainstream, den breda underhållningen.

Vad beror det på?

– Det är roligt att få en spela en roll, att få testa att ljuga lite. Det har varit populärt länge, säger Evelina Ferbrache som är förbundsordförande på Sverok.

Stor spelkultur

”Maffia” är dock bara en i raden av liknande spel, däribland ”One night ultimate Werewolf”, dataspelssnackisen ”Among us” och ”Deception: Murder in Hong kong”.

– Jag tror också att traditionell media inspireras eftersom spelkulturen är så stor som den är idag. Vi ser allt fler spel som blir filmer. ”Social deduction”-spel blev också stort under pandemin, till exempel ”Among us” som fortfarande spelas mycket idag.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.