Chefredaktören Terje Carlsson lämnar Göteborgs handels- och sjöfartstidning efter bara några månader Foto: GHS/Föreningen Grävande Journalister

Terje Carlsson lämnar Göteborgs handels- och sjöfartstidning

Uppdaterad
Publicerad

Till 2016 års Bokmässa i Göteborg återuppstod den anrika tidningen Göteborgs handels- och sjöfartstidning. Men chefredaktören Terje Carlsson blev inte nöjd med innehållet och lämnar sitt uppdrag bara efter ett nummer.

Göteborgs handels- och sjöfartstidningen, GHT, kom ut med sitt första nummer på drygt 30 år i samband med höstens Bokmässa i Göteborg. Bland skribenterna fanns Hans Blix, Alexandra Pascalidou och Josephine Freje. Några fler nummer av den legendariska tidningen var då inte inplanerade.

Nu väljer Terje Carlsson att sluta som chefredaktör redan efter ett nummer, skriver Journalisten. Anledningen är att han inte är riktigt nöjd med innehållet i tidningen.

– Den borde ha gett mer avtryck i andra medier, fått större genomslag, säger Terje Carlsson till tidningen.

Abstrakt och oklart

Terje Carlsson säger också att det krävs att andra numret av tidningen innehåller ett avslöjande som ger tidningen viss uppmärksamhet i medievärlden.

– Sedan är det oklart vad det ska vara för tidning. Det är abstrakt och oklart och då kände jag att någon annan får vara chefredaktör, säger Terje Carlsson, som även är ordförande i Föreningen Grävande Journalister.

”Berätta sanningen för makten”

Ambitioner saknades dock inte inför nylanseringen av tidningen.

– Den är analytisk, den har helhet, den är uppkäftig. Det är viktigt att vara uppkäftig. Att berätta sanningen för makten och inte lisma med, som alla gör idag, sa Dennis Töllborg, ansvarig utgivare för GHT, då till Kulturnyheterna.

Första gången Göteborgs handels- och sjöfartstidning gavs ut var mellan 1832 och 1985. Mest känd är tidningen för sin skarpa kritik av Hitler och 30-talets nazityskland under ledning av dåvarande chefredaktör Torgny Segerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.